Erdogan huilt om overleden naaste medewerker en pakt tegenstanders hard aan

In Turkije zijn vandaag verschillende slachtoffers begraven van de mislukte staatsgreep van vrijdagavond. Duizenden mensen woonden de plechtigheden bij. President Erdogan hield het niet droog bij de begrafenis van zijn campagnedirecteur. Intussen klinkt de roep om de herinvoering van de doodstraf steeds luider en voert Erdogan een heksenjacht tegen zijn tegenstanders.

Erol Olcak en zijn 16-jarige zoon lieten vrijdag het leven toen coup-plegende soldaten op de Bosporusbrug in Istanbul het vuur openden op manifestanten. Olcak was een naaste medewerker van Erdogan. De Turkse president raakte tijdens de begrafenis duidelijk overmand door emoties en moest een zakdoek bovenhalen.

Bij de mislukte staatsgreep vielen in totaal 290 doden, volgens de autoriteiten meer dan 190 burgers en ruim 100 putschisten. Zes slachtoffers werden vandaag begraven in Istanbul. Duizenden sympathisanten, naasten en familieleden kwamen bijeen.

Velen van hen vragen de doodstraf voor de verantwoordelijken achter de poging tot coup en noemen Erdogans aartsrivaal Fethullah Gülen bij naam. Die woont in ballingschap in de Verenigde Staten. Erdogan heeft al om diens uitlevering gevraagd en Gülen zelf heeft intussen laten weten dat hij zich daar niet zou tegen verzetten, al blijft hij ten stelligste ontkennen dat hij ook maar iets met de putsch te maken heeft. Integendeel, volgens hem zit president Erdogan zelf achter de mislukte staatsgreep.

President Erdogan opent overigens steeds meer de deur naar de doodstraf voor de putschisten. Gisteren klonk het nog dat het parlement daarover zou moeten beslissen. Vandaag zegt de Turkse topman onomwonden aan zijn aanhangers: "We horen jullie vraag. In een democratie moet het volk krijgen wat het wil". In Turkije is de doodstraf sinds 2004 afgeschaft, in de poging van het land om lid te worden van de Europese Unie.

Intussen zijn voor de tweede avond op rij duizenden aanhangers van Erdogan op straat gekomen om de mislukking van de staatsgreep te vieren.

Zuiveringsoperatie gaat door

De Turkse premier Binali Yildirim heeft verklaard dat de putschisten definitief zijn verslagen. Toch is het op enkele plaatsen nog onrustig geweest . Politieagenten hebben waarschuwingsschoten gelost bij een inval op de luchtmachtbasis van Konya, in het centrum van Turkije. Ze willen er een onbekend aantal hooggeplaatste legerofficieren arresteren die ervan worden verdacht meegewerkt te hebben aan de poging tot staatsgreep. Even voordien waren er ook gevechten op de luchthaven van Sabiha Gokcen, aan de Aziatische zijde van Istanbul. De vermoedelijke putschisten zouden zich daar intussen overgegeven hebben.

Intussen gaat de "zuiveringsoperatie" van Erdogan tegen zijn tegenstanders verder. In totaal zijn al 6.000 opgepakt, onder hen ook enkele topgeneraals. Duizenden rechters zijn uit hun functie ontzet. Er is ook tegen kolonel Ali Yazici een arrestatiebevel uitgevaardigd voor vermoedelijke betrokkenheid bij de coup. Yazici was een topmilitair van Erdogan.

Op sociale media circuleren intussen beelden van soldaten/coup-plegers in onterende omstandigheden. Tientallen zijn uitgekleed tot in hun ondergoed en op die manier - de handen geboeid - op een hoop samengebracht in sporthallen. Sommigen vertonen duidelijk verwondingen op hun lichaam.