Huis Guiette in Antwerpen erkend als Werelderfgoed

De woning Guiette in Antwerpen is door Unesco erkend als Werelderfgoed. Het gaat om het enige nog bestaande werk van de beroemde Zwitsers-Franse architect Le Corbusier in ons land. Het huis werd in 1926 ontworpen als woning-atelier voor de kunstschilder René Guiette.

Unesco heeft vandaag beslist om 17 werken van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier te erkennen als Werelderfgoed. Eén van die werken is dus de woning Guiette vlak bij de tentoonstellingswijk in Antwerpen. De zestien andere gebouwen liggen in Argentinië, Duitsland, Frankrijk, India, Japan en Zwitserland.

De woning Guiette is het enige bewaarde bouwwerk van Le Corbusier op Belgische bodem. Het werd gebouwd onder toezicht van de Vlaamse modernistische architect Paul Smekens. Na jarenlange leegstand is het gebouw in de jaren 80 gerestaureerd. "De woning erkend krijgen is iets wat al erg lang leeft", zegt Piet Geleyns van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed aan VRT Nieuws. "We hebben er met 7 landen 14 jaar lang aan gewerkt."

"Het witte rechtlijnige huis is een beeld dat heel veel mensen hebben van moderne architectuur, maar het grappige is dat als je de ontwerptekeningen van Le Corbusier bekijkt, hij niet meteen aan een wit volume dacht. In de oorspronkelijke plannen had het een chocoladeachtige kleur", legt Geleyns uit. "Het is uiteindelijk gebouwd in crème-kleur, maar al heel snel overschilderd in het zwart. Het is pas na de restauratie in de jaren 80 dat het opnieuw in het wit is geschilderd."

De 17 erkende werken van Le Corbusier

 • Woningen La Roche en Jeanneret in Parijs (Frankrijk, 1923)
 • Villa ‘Le Lac’ aan de oever van het Lac Léman in Corseaux (Zwitserland, 1923)
 • Cité Frugès in Pessac (Frankrijk, 1924)
 • Woning Guiette in Antwerpen (België, 1926)
 • Twee woningen op de Weissenhof-Siedlung in Stuttgart (Duitsland, 1927)
 • Villa Savoie in Poissy (Frankrijk, 1928)
 • Immeuble Clarté in Genève (Zwitserland, 1930)
 • Immeuble locatif bij de Porte Molitor in Boulogne-Billancourt (Frankrijk, 1931)
 • Unité d’Habitation in Marseille (Frankrijk, 1945)
 • Manufacture in Saint-Dié-des-Vosges (Frankrijk, 1946)
 • Woning dr. Curutchet in La Plata (Argentinië, 1949)
 • Kapel Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp (Frankrijk, 1950)
 • Cabanon van Le Corbusier in Roquebrune-Cap-Martin (Frankrijk, 1951)
 • Capitol Complex in Chandigarh (India, 1952)
 • Klooster Sainte-Marie-de-la-Tourette in Eveux (Frankrijk, 1953)
 • Nationaal Museum van Westerse Kunsten in Taito-Ku (Japan, 1955)
 • Cultureel centrum van Firminy-Vert (Frankrijk, 1953-1965)

Naast 17 werken van Le Corbusier zijn er vandaag nog andere sites toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat onder meer over het Pampulha-project in Belo Horizonte, Brazilië. Dat is een tuinwijk ontworpen in de jaren 1940 door Oscar Niemeyer. Daarnaast prijkt Nelson's Dockyard in Antigua en Barbuda voortaan op het lijstje. De ommuurde haven en scheepswerf werd gebruikt door de Britten in de 18e eeuw om de Europese belangen in de suikerindustrie in dat deel van de Caraïben te beschermen. Ook het Indiase natuurpark Khangchendzonga in het Himalayagebergte is nu werelderfgoed.

IN BEELD: Nieuw Werelderfgoed

Ander Werelderfgoed in België

De woning Guiette is het 12e Belgische monument op de lijst: zo zijn ook de begijnhoven, de belforten, het historisch centrum van Brugge, het Plantin-Moretuscomplex in Antwerpen, de Brusselse Grote Markt, het Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe (foto onder), enkele herenhuizen van architect Victor Horta, de vuursteenmijnen van Spiennes, vier scheepsliften op het Canal du Centre, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik en de mijnsites van Grand-Hornu, Bois-du-Luc Bois du Cazier en Blegny-Mine erkend als Werelderfgoed.