Incirlik-basis weer open, strijd tegen IS wordt voortgezet

De internationale coalitie tegen IS kan opnieuw luchtaanvallen uitvoeren vanop de Turkse luchtmachtbasis van Incirlik. Die was na de staatsgreep dicht, maar is na overleg tussen de Verenigde Staten en Turkije weer opengesteld voor de coalitie.
Archieffoto

De luchtaanvallen vanop de luchtmachtbasis Incirlik waren opgeschort nadat de Turkse autoriteiten het vliegverkeer verboden hadden. De basis was zelfs tijdelijk zonder stroom gezet.

Na de mislukte staatsgreep vrijdagnacht verboden de Turkse autoriteiten verplaatsingen van en naar de luchtmachtbasis, waar onder meer Amerikaanse en Duitse militairen gestationeerd zijn. Druk overleg tussen Washington en Ankara leverde urenlang niets op.

Nu kan de strijd vanop Incirlik weer worden voortgezet. "Na nauw overleg met onze Turkse bondgenoten zijn de luchtoperaties van de anti-IS-coalitie hervat", stuurde Pentagon-woordvoerder Cook via Twitter de wereld in.

Bevelhebber Incirlik opgepakt

Eerder was bekendgeraakt dat generaal Bekir Ercan Van, die de leiding had over de zuidelijke basis, gearresteerd was op verdenking van medeplichtigheid aan de staatsgreep. Ook tien van zijn ondergeschikten zijn opgepakt.

De Koerdische strijders die op het terrein strijd voeren tegen de terreurgroep, lieten dan weer verstaan dat de tijdelijke opschorting van de aanvallen van op Incirlik geen invloed heeft op de gevechten. "De luchtsteun blijft voortduren, de operaties en de coördinatie vinden plaats zoals normaal", zei woordvoerder Shervan Darwish.