Nog 18 mensen in levensgevaar na aanslag Nice

Drie dagen na de bloedige aanslag in Nice liggen nog altijd 85 mensen in het ziekenhuis. 18 mensen, onder wie een kind, verkeren nog in levensgevaar. Vanaf volgende week krijgen de eerste slachtoffers een schadevergoeding van de Franse overheid.
AFP or licensors

De aanslag in Nice op de Franse nationale feestdag heeft aan 84 mensen het leven gekost. Ongeveer 200 mensen raakten gewond.

Drie dagen na de aanslag liggen nog steeds 85 mensen in het ziekenhuis, zo maakte de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine bekend. 29 mensen liggen in reanimatiekamers. 18 mensen vechten nog voor hun leven. Daar is ook één kind bij.

Bloemen op Promenade

Op de Promenade des Anglais worden nu ook bloemen neergelegd op de bebloede plekken waar mensen donderdagavond omgekomen zijn of zwaargewond raakten. De promenade werd gisteren gedeeltelijk weer opengesteld en verandert stilaan in een schrijn voor de slachtoffers.

Op de plaats waar de politie de dader van de aanslag doodschoot, verschijnen ook teksten op de stenen, waarin mensen hun woede tegenover de dader en hun verdriet over de aanslag van zich af schrijven.

Schadevergoeding voor de slachtoffers

De eerste schadevergoedingen voor de slachtoffers van de aanslag zullen vanaf volgende week worden uitbetaald. Dat meldt de bevoegde Franse minister Juliette Méadel. Het Franse Garantiefonds voor slachtoffers van terroristische aanvallen andere misdaden (FGTI) zal de eerste bedragen tegen het einde van volgende week overmaken.

Ook de buitenlandse slachtoffers komen in aanmerking, aldus Méadel. Bij de aanslag kwamen minstens 17 buitenlanders om het leven, onder wie drie Duitsers, twee Amerikanen en drie Belgische inwoners (een Georgiër die in Antwerpen woonde, een Belg van Russische afkomst en een Kazachse die in België woonde).