Punkboegbeeld Alan Vega overleden

Een van de eerste boegbeelden van de punkmuziek is overleden. Alan Vega, mede-oprichter van de Amerikaanse groep Suicide is gisteren op 78-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Vega was ook een van de grondleggers van de elektronische muziek.

"Het is met de enorme droefheid en verslagenheid die alleen zo'n bericht kan teweegbrengen dat we jullie melden dat de grote artiest en scheppende kracht Alan Vega is overleden", staat te lezen in het overlijdensbericht dat door de familie is verspreid. Het nieuws werd meteen opgepikt en verspreid door die andere punklegende Henry Rollins.

Vega, die in 1938 in Brooklyn, New York, geboren werd als Boruch Alan Bernowitz, was naast muzikant ook schilder en beeldhouwer. In 1970 stichtte hij samen met toetsenist Martin Rev Suicide. Het duo werd naar eigen zeggen geïnspireerd door een Stooges-concert in New York in 1969. Suicide was de eerste groep die zichzelf omschreef met het predikaat "punk".

Vega had de term gelezen in een artikel van de bekende muziekjournalist Lester Bangs en vond dat het begrip "schooierachtig" hun muziek goed beschreef. Op de eerste posters van het duo stond als bijschrift "Punk Music". De term werd daarna geleidelijk aan ook overgenomen door andere bands.

Het eerste album "Suicide" verscheen in 1977 en wordt nog steeds beschouwd als een van de mijlpalen in de rockgeschiedenis. Vega oogstte in 1980 in Europa ook aardig wat succes met zijn soloalbum "Jukebox Baby".