Twee nieuwe arrestaties in onderzoek naar Nice

In het onderzoek naar de aanslagen in Nice zijn twee bijkomende arrestaties verricht: een man en een vrouw. Dat melden Franse gerechtelijke bronnen. De ex-vrouw van de dader van de aanslag is vrijgelaten. Intussen blijkt dat die dader al enkele dagen op voorhand op prospectie ging met de vrachtwagen op de Promenade des Anglais.
2016 Getty Images

Vandaag zijn opnieuw een man en een vrouw opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Nice waarbij donderdagavond 84 doden en 202 gewonden vielen. De Tunesiër Mohamed Lahouaiej-Bouhlel zat achter stuur van de dodelijke truck. Vijf personen uit zijn entourage werden eerder al opgepakt, onder wie zijn ex-vrouw, maar zij is vandaag vrijgelaten.

Intussen is bekend geraakt dat de Bouhlel enkele dagen op voorhand uitgebreid op prospectie ging met de vrachtwagen op de Promenade des Anglais. De man is samen met de truck die hij gehuurd had te zien op verschillende bewakingsbeelden. Het ziet er dus naar uit dat hij de aanslag minutieus heeft voorbereid en het dus geen spontane wanhoopsdaad was. De dader stuurde ook een foto van zichzelf naar zijn broer vooraleer hij inreed op de menigte. Dat heeft zijn broer aan de Franse politie verteld. 

Hoewel IS gisteren de aanslag heeft opgeëist, is het nog steeds niet duidelijk of de terreurgroep ook effectief contact had met Bouhlel of zij nu met de "eer" proberen te gaan lopen. De speurders stellen alles in het werk om de claim van IS te onderzoeken. Naar verluidt zijn bij huiszoekingen in de verblijfplaats van Bouhlel alvast geen jihadistische documenten teruggevonden.

Eerdere getuigenissen beschreven de Bouhlel steevast als een onstabiel en gewelddadig man die geen vrome moslim was. Zo zou hij volgens zijn vader regelmatig alcohol gedronken hebben en niet deelnemen aan de ramadan. Intussen blijkt uit steeds meer bronnen dat dit de laatste weken zou zijn veranderd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve liet gisteren optekenen dat hij "op zeer korte tijd" zou zijn geradicaliseerd.