Aanval 17-jarige asielzoeker met bijl in Duitse trein opgeëist door IS

IS heeft de aanval gisteravond op treinreizigers in het zuiden van Duitsland opgeëist. De dader, een 17-jarige Afghaanse asielzoeker, was een "strijder van IS", meldt Amaq, het officieuze persagentschap van de terreurgroep. Bij de aanslag vielen vier zwaargewonden. Volgens de Duitse autoriteiten is de jongeman wellicht op eigen houtje geradicaliseerd en zijn er geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een terroristische groep.

De aanval vond gisteravond plaats op een regionale trein in de omgeving van de stad Würzburg. De jongeman viel andere treinreizigers aan met een bijl en een mes. In het volgende station liep hij de trein uit en sloeg op de vlucht.

Een speciale politie-eenheid zette de achtervolging in op de dader. Toen die de agenten aanviel, werd hij doodgeschoten. De politie en de hulpdiensten waren intussen massaal ter plaatse aan de trein om de gewonden op te vangen. Er zijn vier zwaargewonden en één lichtgewonde. 14 andere passagiers verkeerden in shock na de aanval.

De vier zwaargewonden zijn toeristen uit Hongkong. Het gaat om drie leden van hetzelfde gezin en een vriend. De 62-jarige vader, een 58-jarige moeder, hun 26-jarige dochter en haar 30-jarige vriend werden getroffen. De 17-jarige zoon bleef ongedeerd.

Dader had vlag van IS

De dader is een 17-jarige Afghaan, die nog maar enkele maanden geleden in Duitsland was aangekomen als niet-begeleide minderjarige. Hij verbleef eerst een tijdje in een opvangcentrum in Ochsenfurt en leefde sinds kort bij een pleegfamilie.

De politie onderzoekt wat hem bezielde. Getuigen hebben verklaard dat hij islamistische uitspraken heeft gedaan. Zo zou hij "Allahu Akbar" geroepen hebben. Maar de politie wil eerst alle verklaringen bekijken en met zijn pleegouders praten voor ze conclusies trekt.

In de kamer van de jonge dader werd vanmorgen een met de hand geschilderde vlag van IS gevonden. Volgens de Duitse autoriteiten is hij wellicht op eigen houtje geradicaliseerd. Een tekst die op zijn kamer aangetroffen werd, zou in die richting wijzen. "Er zijn geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een terreurnetwerk", klinkt het.

Opeising

IS heeft intussen de aanslag opgeëist via het eigen persbureau Amaq. "De dader van de steekpartij in Duitsland was een van de strijders van IS. Hij heeft de operatie uitgevoerd als antwoord op de oproep om de landen aan te vallen die IS bestrijden", luidt het in de mededeling, die dus in het midden laat of de jongeman rechtstreeks in contact stond met IS.

De aanval doet denken aan een steekpartij begin mei in een station in de buurt van München, waarbij een 56-jarige man overleed. Drie anderen raakten levensgevaarlijk gewond. Ook toen zou de dader, een 27-jarige man, "Allahu Akbar" geroepen hebben. Hij maakte een verwarde indruk en werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Meest gelezen