Drie vrouwen en twee zwarten in bestuur Academy

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft de kritiek op haar samenstelling (een beetje) ter harte genomen. De nieuwe raad van bestuur is niet meer uitsluitend een blanke mannenzaak, maar bevat ook drie vrouwen en twee zwarten.

Na de twee voorbije Oscarceremonies kwam er veel kritiek wegens het absolute gebrek aan diversiteit bij de Oscarnominaties. Alleen blanke acteurs waren genomineerd. De reden daarvoor, zeiden critici, was de homogene samenstelling van de Academy zelf. Het was een oude, blanke mannenclub die de nominaties bepaalde.

Met de bekendmaking van haar nieuwe raad van bestuur wil de Academy of Motion Picture Arts and Sciences duidelijk een gebaar van goodwill en vernieuwing maken. Regisseur Steven Spielberg (foto), actrice Laura Dern, kostuumontwerper Sharen K. Davis, documentalist Roger Ross Williams, componist Laura Karpman en geluidsingenieur Kevin Collier maken voor het eerst deel uit van de Academy. Onder de 51 leden van de zogenoemde Board of Governors zijn nu drie vrouwen en twee zwarten. De leden zijn verkozen voor een periode van drie jaar.

Vorige maand al nodigde de Academy maar liefst 683 nieuwe leden uit, een ongezien hoog aantal. Ook hier was er aandacht voor diversiteit. 46 procent van de nieuwe leden zijn vrouwen, 41 procent behoren tot een etnische minderheid. Ook de Belgische filmmaker Dominique Deruddere kreeg toen trouwens een uitnodiging.

Meest gelezen