Opnieuw opschudding over verkrachtingszaak in India

In India is opnieuw beroering ontstaan over een groepsverkrachting. Een 21-jarige studente zegt dat ze aangerand is door vijf mannen die haar drie jaar geleden al eens verkracht hadden in de noordelijke staat Haryana. Er is nog niemand gearresteerd. Leden van de dalit-kaste -de "onaanraakbaren" -, waartoe de vrouw behoort, hebben gedemonstreerd om gerechtigheid te eisen.
"Onaanraakbaren" protesteren in Rohtak (foto: Katmandu Times via Twitter).

De studente werd voor het eerst aangerand door de vijf mannen in 2013 in de stad Bhiwani, en ze had een rechtszaak aangespannen tegen de mannen. Die waren vrij op borgtocht en volgens de familie van de studente hadden ze de familie bedreigd en onder druk gezet om de rechtszaak te laten vallen. De familie was daarop verhuist van Bhiwani naar de districtshoofdstad Rohtak.

Daar werd de studente naar eigen zeggen door de mannen in een auto getrokken. De mannen zouden geprobeerd hebben haar te wurgen, en ze raakte bij de aanranding ernstig gewond. Ze werd voor dood achtergelaten in een stuk bos, waar ze gevonden werd door een voorbijganger. Die bracht haar naar het ziekenhuis.

"Ik kwam uit de universiteit toen ik hen zag, het waren dezelfde vijf mannen", zo zei ze aan een tv-zender. "Ik was erg bang. Ze dwongen me in de auto en probeerden me te wurgen. Ze zeiden dat ze mijn vader en mijn broer zouden doden. Ik heb er geen idee van waar ze naar toe gebracht hebben. Mijn aanvallers waren dezelfde vijf mannen."

Een plaatselijke politiechef zei aan de pers dat de politie een klacht had geregistreerd en een team naar Bhiwani had gestuurd om de beschuldigde mannen op te sporen. Hoewel de aanranding al van vorige week woensdag dateert, is er nog niemand aangehouden.

De zaak heeft in de deelstaat Haryana tot hevige beroering geleid. Leden van de kaste van de vrouw, die tot de laaggeplaatste groep van de dalits of "onaanraakbaren" behoort, hebben zondag in Rohtak betoogd voor gerechtigheid. Ze eisten dat de vijf mannen onmiddellijk zouden aangehouden worden.

37.000 klachten

Geweld tegen vrouwen is al langer een groot probleem in India. Na de brutale groepsverkrachting en foltering van en moord op een jonge studente in 2012 in New Delhi, werd de wetgeving rond verkrachting erg verstrengd.

Toch blijft het aantal verkrachtingszaken in India erg hoog. In 2014 werden 36.735 officiële klachten ingediend, al loopt het reële cijfer ongetwijfeld veel hoger op. Het taboe rond verkrachting, intimidatie en de straffeloosheid van de daders verhinderen veel slachtoffers om een klacht in te dienen.

Meest gelezen