Risicoperceptietest en meer manoeuvres op strenger rijexamen

Ernstige fouten die zwaarder doorwegen in het theoretische examen en via computersimulaties een "risicoperceptietest" doorstaan in het praktische gedeelte: met onder meer deze "ingrepen" maakt de Vlaamse regering het rijexamen vanaf 1 juni 2017 strenger.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

België scoort bijzonder slecht op het gebied van verkeersslachtoffers: het verkeer is de grootste doder bij jongeren tussen de 15 en 24. Om deze "schande van 400 verkeersdoden" aan te pakken, kondigde minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vorig jaar al aan dat hij het rijexamen strenger wou maken. 

Zowel bij het theoretische als bij het praktische examen wordt de lat hoger gelegd. De "zware fouten" in het theoretische gedeelte zullen zwaarder doorwegen, bij het praktische examen zullen kandidaat-bestuurders via computersimulaties moeten aantonen dat ze realistische verkeerssituaties goed kunnen inschatten, een zogenoemde "risicoperceptietest". 

Daarnaast zullen kandidaten ook moeten bewijzen dat ze meer manoeuvres aankunnen. Vandaag zijn er maar 2 vaste: "keren in een smalle straat" en "parkeren achter een voertuig". In de toekomst wordt dit uitgebreid naar 6 mogelijke manoeuvres en loting zal bepalen welke 2 manoeuvres je moet uitvoeren om te slagen voor de proef.

Concreet worden er 4 extra manoeuvres toegevoegd: "in rechte lijn achteruitrijden", "evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen twee voertuigen", "loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren" en "loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren". Tijdens de proef op de weg zullen de kandidaten ook moeten aantonen dat ze zelfstandig, zonder aanwijzingen van de examinator, beslissingen kunnen nemen en bijvoorbeeld met behulp van de gps een bestemming kunnen bereiken.

Weyts maakt tot slot komaf met de wachttijd van 3 jaar. Wie na het behalen van het theoretisch rijbewijs 3 jaar wacht met het afleggen van het praktijkexamen - zoals veel studenten doen tijdens hun studiejaren - kan vandaag alleen na nog eens 3 jaar een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen. Weyts schrapt nu die wachttijd. Wie het voorlopig rijbewijs laat vervallen, zal na het volgen van zes uur rijschool meteen een nieuw voorlopig rijbewijs kunnen aanvragen.

Kurt Desplenter

Meest gelezen