Turkse staatsgreep: politie Beringen gaat harder optreden

In de Limburgse gemeente Beringen gaat de politie harder optreden tegen relschoppers, na de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat is beslist na provinciaal overleg. De afgelopen dagen was de spanning in Beringen opgelopen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Afgelopen weekend was het erg onrustig in Beringen.

Na de mislukte coup tegen president Erdogan, afgelopen vrijdag, kwamen aanhangers van Erdogan op straat in Beringen. Ze gooiden ruiten in bij het gemeenschapscentrum van de oppositiegroep rond Fetullah Gülen, een Turkse predikant die in de VS in ballingschap leeft. Volgens Erdogan zit Gülen achter de aanslag, maar die ontkent dat zelf met klem.

Zaterdagavond kwamen opnieuw 300 betogers op straat, tientallen agenten -in gevechtskledij- werden opgetrommeld en het waterkanon werd ingezet. Toen de situatie uit de hand dreigde de lopen, vormde een groep Turkse vrouwen een levende ketting waarna de jongeren terugkeerden. En ook gisteravond waren er opnieuw manifestanten op straat in Beringen.

Aanhangers van Gülen worden ook bedreigd, sommigen onder hen zijn intussen ondergedoken en krijgen bescherming. De politie houdt ook de wacht bij enkele woningen. "Als sommigen binnen een bepaalde gemeenschap het nodig vinden zelfs met fysiek geweld uit te halen naar anderen, omdat in een ander land iets gebeurt, dan moeten we daar een krachtig "neen" op antwoorden", reageert burgemeester Maurice Webers (SP.A). "Ook het gerecht moet hier zijn zeg hebben, we móéten een krachtig signaal geven dat dit niet kan."

Harder optreden

Na provinciaal overleg tussen de politie, het parket en provinciegouverneur Herman Reynders, is er nu beslist dat de politie harder zal optreden tegen relschoppers.

Volgens gouverneur Reynders gaat het om een kleine minderheid relschoppers en vooral om jongeren. "We gaan vragen aan de verantwoordelijken van de gemeenschap om met de jongeren te gaan praten", zo zei hij, "maar anderzijds gaan de politiediensten in samenwerking met het parket ook kijken hoe we die herrieschoppers kunnen vervolgen. Oproepen op Facebook om mensen aan te vallen, om huizen in brand te steken, dat kan niet, en we gaan zien wat we daaraan kunnen doen."

Federale politie

Als het nodig is, kan ook de federale politie ingrijpen, zo had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerder al gezegd. "Het is in eerste instantie de lokale overheid die de situatie analyseert, wanneer dat nodig is komt er steun van de federale overheid. Op dit moment is dat nog niet gevraagd, maar we zijn in permanent contact met de lokale overheden." De lokale politie van Beringen zet alvast twee extra politiepatrouilles in om gebouwen van tegenstanders van president Erdogan te beschermen.

Hoewel de spanningen het hoogst oplopen in Beringen, zijn ook elders in het land incidenten geweest. Zo waren verschillende Turkse Lucerna-colleges het doelwit. In Gent werd zo'n college vrijdag besmeurd met graffiti. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is bezorgd. "Het gaat over mensen die hier wonen. Tweede, derde, soms vierde generatie. Ik vind het onaanvaardbaar dat binnenlandse spanningen binnen Turkije hier geïmporteerd worden."

Ook Turkse Nederlanders bedreigd

Ook in Nederland krijgen Turken die niet achter president Erdogan staan, te maken met doodsbedreigingen en vernielingen. Gisterennacht sneuvelden al ruiten van het gebouw van de Stichting Nida, die banden heeft met de Gülen-beweging, en ook gisteravond kwamen Erdogan-aanhangers verhaal halen bij de stichting. 

"Het is zeer beangstigend", zegt de Turkse ondernemer en Gülen-aanhanger Ahmet Taskan in De Telegraaf. Volgens hem staan in Amsterdam zeker twintig Turkse bedrijven, waarvan de eigenaars Gülen steunen, op een zwarte lijst.

Meest gelezen