Bourgeois over Turkije: "Professoren afzetten, dat heeft het naziregime ook gedaan"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de situatie in Turkije na de mislukte coup een "bangelijke evolutie". Dat de Turkse overheid nu massaal universiteitsrectoren en magistraten afzet, vergelijkt hij met praktijken van het naziregime. De minister-president reageert ook scherp op verwijten van de Turkse ambassade. Die zegt dat Vlaamse organisaties terrorisme steunen en dat de Vlaamse overheid goede banden heeft met de organisatie van de Turkse spirituele leider in ballingschap Fethullah Gülen.

De zuiveringsoperatie bij verdachte coup-plegers door de Turkse regering gaat onverminderd voort. Duizenden ambtenaren, magistraten en soldaten zijn intussen de laan uitgestuurd. "Dat zijn praktijken die niet thuishoren in een democratische rechtsstaat", zegt Bourgeois in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Vlaams minister-president ziet een parallel met het naziregime. "Het naziregime heeft op een bepaald moment magistraten afgezet. Het eerste wat men gedaan heeft toen men Polen binnenviel, is professoren afzetten. Ik zeg niet dat Turkije een naziregime is, maar het zijn praktijken die totaal onverenigbaar zijn met de rechtsstaat."

Volgens Bourgeois is er voor Turkije op die manier geen plaats in de Europese Unie. "Als Turkije de weg op gaat die het nu schijnt uit te gaan, een land waar de waarden, de rechten en vrijheden die ons in de EU verbinden met de voeten worden getreden, dan is het voor mij duidelijk dat er voor zo'n land geen enkele plaats is in de EU." En dat moet volgens de minister-president vanuit Europa heel duidelijk worden gemaakt aan Ankara.

"Uitspraken Turkse ambassade heeft relatie geen deugd gedaan"

Niet alleen de situatie in Turkije is bij Bourgeois in het verkeerde keelgat geschoten. Ook recente uitspraken vanuit de Turkse ambassade over Bourgeois zelf hebben de verhouding tussen Vlaanderen en Turkije "in alle geval geen deugd gedaan", aldus minister-president Bourgeois.

In een interview met Gazet van Antwerpen had Veysel Filiz, de woordvoerder van de Turkse ambassade in Brussel, uitgehaald naar de Vlaamse overheid inzake de recente staatsgreep in zijn land. Volgens Filiz hebben de Vlaamse overheid en organisaties goede banden met de beweging van Gülen, die volgens het Turkse regime een "terroristische organisatie" is en verweten wordt achter de mislukte staatsgreep van vrijdag te zitten.

Filiz eist dat de Vlaamse regering onderzoek doet naar de geldstromen van de Gülenbeweging en verwante organisaties. "Dan zal blijken dat zij schermen zijn waarachter de terreurorganisatie schuilgaat". Filiz zegt ook dat Bourgeois zelf goede banden heeft met de Gülenorganisaties.

"Totaal onaanvaardbaar en te gek voor woorden", reageert een boze Vlaamse minister-president. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat een ambassademedewerker de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt", schrijft Bourgeois in een mededeling aan het persagentschap Belga.

Ik neem die beschuldigingen dat wij terroristische organisaties steunen niet en als iemand weet heeft van onwettige daden, moet hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht, zegt Bourgeois.

De minister-president benadrukt dat hier onze wetten en principes van de rechtsstaat gelden en wijst de ambassadeur op artikel 41 van het Verdrag van Wenen uit 1961 over diplomatieke betrekkingen, dat diplomaten het recht niet hebben om zich in te laten met binnenlandse aangelegenheid van het gastland.

Artikel 41 van het Verdrag van Wenen

Without prejudice to their privileges and immunities, it is the duty of all persons enjoying such privileges and immunities to respect the laws and regulations of the receiving State. They also have a duty not to interfere in the internal affairs of that State.

Meest gelezen