Historica De Schaepdrijver en havenbaas Bruyninckx voortaan barones en baron

Acht Belgen krijgen dit jaar de titel van baron of barones. Aan Vlaamse kant gaat het om historica Sophie De Schaepdrijver, de voormalige baas van de Antwerpse haven Eddy Bruyninckx, bankier Jacques Delen en professor internationaal recht Hans Vanhoutte. Daarnaast krijgen 13 verdienstelijke Belgen een ereteken van de koning.
Historica Sophie De Schaepdrijver

Zoals gebruikelijk reikt de koning - op voorstel van de minister van Buitenlandse Zaken - in de aanloop naar de nationale feestdag nieuwe adellijke titels en eretekens uit.

Historica Sophie De Schaepdrijver mag zich voortaan barones noemen. De Antwerpse havenbaas Eddy Bruyninckx, die sinds vorige maand met pensioen is, krijgt de titel van baron. Ook Isabelle Salmon (Erasmus-ziekenhuis, ULB) krijgt van de koning de titel van barones. Jacques Delen (Bank Delen), Joseph Martial (Universiteit van Luik), Pierre Rion (Waals zakenman) en Hans Vanhoutte (KU Leuven) dragen voortaan de titel van baron.

Opvallend is dat dit jaar enkel de titel van baron(es) wordt uitgereikt. Vorig jaar kregen ondernemer Paul Buysse en politicus Herman Van Rompuy nog de hoogste titel van graaf. Het aantal nieuwe adellijke titels dat wordt uitgedeeld, gaat onder koning Filip elk jaar naar beneden. In 2012, onder koning Albert, kwamen er nog 22 nieuwe edellieden bij.

Eretekens

Vier landgenoten worden gedecoreerd als Commandeur in de Leopoldsorde. Het gaat om astronome Conny Aerts (KU Leuven), voormalig directeur van de vereniging van de Leopoldsorde Henri Gerard, hoogleraar rhinologie Peter Hellings (UZ Leuven) en biotech-ondernemer Rudi Pauwels (stichter van Biocartis).

Negen andere landgenoten worden Commandeur in de Kroonorde. Het gaat om graaf Charles de Brouchoven de Bergeyck, ridder Godefroid de Wouters d'Oplinter, jonkheer Didier de Callatay, mevr. Monica Nolet de Brauwere van Steeland, algemeen directeur van De Munt Peter De Caluwe, econoom Pierre Defraigne, schrijver Eric-Emmanuel Schmitt, toneel- en operaregisseur Ivo Van Hove en gewezen hoofdredacteur van Knack Hubert Van Humbeeck.

Meest gelezen