Turkse premier wil "geen wraak", maar gaat Gülen "met de wortel uitroeien"

Vier dagen na de mislukte staatsgreep in Turkije spreekt premier Binali Yildirim verzoenende taal. "Turkije zal de regels van de rechtsstaat respecteren", klinkt het. Tegelijk belooft hij wel de Gülen-beweging "met de wortel uit te roeien". Intussen gaat de zuiveringsoperatie onverminderd voort.

In de rest van de wereld wordt met argusogen gekeken naar de harde reactie van de Turkse regering na de mislukte coup. Meer dan 7.500 verdachte putschisten zijn gearresteerd, onder wie enkele hooggeplaatste generaals. Honderden rechters en ambtenaren zijn de laan uitgestuurd, ook binnen de kabinetten van de premier en president Erdogan worden honderden medewerkers aan de kant geschoven.

Maar - zo verzekerde premier Yildirim - "Turkije zal niet gedreven worden door een verlangen voor wraak bij het vervolgen van verdachte coupplegers. We zijn een rechtsstaat". Hij riep - aan de zijde van de voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij - op tot eenheid. "We hebben nu broederschap nodig, om te vermijden dat sommigen misbruik zouden maken van de huidige situatie in het land."

Vraag is of de internationale gemeenschap nu gerustgesteld is door de uitlatingen van Yildirim, want de Turkse premier sprak wel bijzonder harde taal over de beweging van de moslimgeestelijke Fetullah Gülen. Volgens de Turkse regering zit Gülen achter de mislukte staatsgreep. "En we zullen de beweging met wortel en al uitroeien zodat hij het Turkse volk nooit meer kan verraden", aldus Yildirim.

De Turkse legertop stelt intussen dat het merendeel van het leger niets te maken heeft met de coup en dat de verantwoordelijken binnen het leger "op de strengste wijze" zullen gestraft worden.

"VS heeft dubbele standaard tegenover terrorisme"

Fetullah Gülen woont al 17 jaar in ballingschap in de Verenigde Staten. Het Turkse ministerie van Justitie heeft nu een dossier naar de VS opgestuurd met "bewijzen" dat Gülen achter de coup zou zitten. President Erdogan heeft Washington eerder al gevraagd om zijn aartsrivaal uit te leveren, maar de VS wil dat enkel doen als er harde bewijzen zijn.

"Amerika heeft een dubbele standaard ten opzichte van terrorisme", reageert Yildirim daar nu op. Dat toont aan dat de relatie tussen Ankara en Washington danig aan het verzuren is door de mislukte coup.

"We moeten verzekeren dat er over het hele land 100 procent veiligheid is, en het proces daartoe is begonnen", vat de Turkse premier de actuele situatie in zijn land samen.

Doodstraf

Intussen wordt de herinvoering van de doodstraf in Turkije steeds meer een optie voor de Turkse regering. Ze wordt daar nu openlijk in gesteund door de Turkse nationalisten, een belangrijke oppositiepartij.

De Verenigde Naties maken zich daar ernstige zorgen over. "De herinvoering van de doodstraf zou een inbreuk zijn van de Turkse verplichtingen onder de internationale mensenrechten", aldus Zeid Ra'ad Al Hussein, de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN.

De VN slaat "hoog alarm" over de massale vervolgingen van verdachte putschisten en schorsingen van rechters. Al Hussein wil ook dat onafhankelijke waarnemers de plaatsen kunnen bezoeken waar verdachten worden opgesloten. De afgelopen dagen zijn beelden opgedoken waaruit moet blijken dat gevangengenomen verdachten worden mishandeld.

Meest gelezen