Juni wereldwijd warmste junimaand ooit

De afgelopen maand juni was wereldwijd de warmste junimaand ooit. De gemiddelde temperatuur wereldwijd was 16,4 graden Celsius, dat is 0,2 graden meer dan vorig jaar (toen ook een record n.v.d.r.). Juni was overigens de 14e maand op rij dat er een warmterecord werd gebroken.
Nicolas Maeterlinck

"Voor de 14e maand op rij zien we dat die maand de warmste maand ooit is sinds het begin van de waarnemingen in 1880 wereldwijd", vertelt weerman Frank Deboosere. 

"Daar zijn twee oorzaken voor. Enerzijds vond vorig jaar het weerfenomeen El Niño plaats, waardoor alles warmer werd. Maar nu is El Niño voorbij en we zien dat de temperaturen nog altijd recordhoog zijn. Afgelopen maand bijvoorbeeld: 1,2 graden boven het langjarige gemiddelde van de 20e eeuw. Dat heeft alles te maken met het menselijke broeikaseffect. We produceren met zijn allen heel veel broeikasgassen en daar warmt het klimaat van op."

Juni in België: niet de warmste junimaand, wel de natste

Voor alle duidelijkheid: de afgelopen maand was alleen op wereldniveau een record. Wat ons land betreft, bleef de temperatuur afgelopen maand onder de normale waarden. De gemiddelde temperatuur bedroeg 16 graden Celsius (normaal 16,2) en de gemiddelde maximumtemperatuur 19,9 graden Celsius (normaal 20,6). In de maand juni kregen we met een zonneschijnduur van 116 uur en 16 minuten ook relatief weinig zon te zien. Normaal bedraagt die 188 uur en 5 minuten, voor het recordjaar 2010 was dat zelfs 258 uur en 37 minuten.

De afgelopen junimaand was voor België wel de natste junimaand sinds de metingen in Ukkel. Met een uitzonderlijk neerslagtotaal van 174,6 millimeter is het record van juni 1839 (173,7 millimeter) verbroken. Daarnaast werd in juni ook een recordaantal onweersdagen opgetekend. Wat "gewone" neerslagdagen betreft, werden in totaal 24 neerslagdagen opgetekend, wat het KMI omschreef als "zeer abnormaal". Daarmee werd net niet het record van 25 dagen in 1987 bereikt.

El Niño

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal, omdat er, in de plaats van koud water uit het Zuidpoolgebied, tropisch water uit de omgeving van Indonesië en de Filipijnen wordt aangevoerd. Het natuurfenomeen komt om de drie tot zeven jaar voor.

Uit het archief: wat is El Niño?

Meest gelezen