Politie zal terrorisme­verdachten heimelijk met camera kunnen volgen

De politie zal binnenkort terrorismeverdachten kunnen volgen met camera's, zelfs al loopt er geen gerechtelijk onderzoek tegen hen. Dat heeft de ministerraad beslist. Tot nu was daar geen wettelijke basis voor. Daarnaast schaft de Kamer ook de anonimiteit van prepaid simkaarten af.
Archieffoto

"We zullen camera's kunnen gebruiken voor het heimelijk volgen van mensen die in terrorismedossiers genoemd worden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Het wettelijke kader wordt daarvoor aangereikt. Tegen het einde van het jaar zou dat operationeel moeten zijn."

De maatregel is vooral bestemd voor teruggekeerde Syriëstrijders, waarvan de politie vermoedt dat ze zouden kunnen overgaan tot een terroristische daad. De politie zal hen met camera's kunnen volgen, zelfs al loopt er geen gerechtelijk onderzoek tegen hen.

Tegelijk maakt de federale ministerraad een breed gebruik van "bodycams" door de politie mogelijk, een camera op het lichaam die alles registreert wat de agent meemaakt. "Dit is niet alleen een extra hulpmiddel bij interventies, het biedt ook mogelijkheden bij de algemene werking", verduidelijkt Jambon. "Ik zie het ook als extra bescherming voor de politie, die vaak toch in gevaarlijke omstandigheden moeten werken."

Identificatie bij voorafbetaalde simkaart

De Kamer stemt vandaag dan weer over de opheffing van de anonimiteit van voorafbetaalde simkaarten in gsm-toestellen. Zulke simkaarten worden vaak gebruikt door criminelen. Door de anonimiteit af te schaffen, zullen de veiligheidsdiensten in de toekomst sneller de identiteit kunnen achterhalen van verdachten die zo'n kaart hebben gebruikt.

Nieuwe voorafbetaalde kaarten zullen door de telecomoperatoren pas geactiveerd mogen worden nadat de klant zich heeft geïdentificeerd. In de winkel zal die identificatie gebeuren met de identiteitskaart. De nieuwe regels zullen overigens ook gelden voor kaarten die nu al in omloop zijn, mensen krijgen zes maanden de tijd om zich bij hun operator te identificeren.

De nieuwe regels zullen dit najaar van kracht worden. Volgens de regering is de privacy gegarandeerd.

Meest gelezen