Veiligheidsoperatie in Brussel afgeblazen, verdachte blijkt student

In het centrum van Brussel was er vanmiddag een grote machtsontplooiing van politie en leger omdat er een verdachte persoon was gesignaleerd. Een deel van het Muntplein en enkele straten werden ontruimd. De jongeman is urenlang onder schot gehouden en is in de vooravond ingerekend. Het blijkt te gaan om een student die onderzoek deed naar stralingsgolven in Brussel.
Een verdachte wordt onder schot gehouden.

De man droeg een lange winterjas waar kennelijk draden uitkwamen. Hij werd tegengehouden op straat en de ontmijningsdienst DOVO werd erbij gehaald om te zien wat hij precies aan had. Het was een bewaker van een privébeveiligingsfirma die de man had opgemerkt en alarm sloeg.

"We hebben geen enkel risico genomen. De persoon werd tegengehouden en wordt vanop afstand bewaakt", zegt Christian De Coninck van de politie van Brussel vanmiddag.

Op een foto op Twitter was te zien hoe een man met de handen op het hoofd onder schot werd gehouden. Aanvankelijk dacht men dat de verdachte zich had verschanst in een parking in de buurt, maar dat bleek niet te kloppen.

"Er is een robot van de ontmijningsdienst DOVO naartoe gegaan en die heeft een heel angstwekkende en onrustwekkende ontdekking gedaan", zei De Conick achteraf. "Die persoon was bedekt met metalen platen, waarbij we er konden vanuit gaan dat het springstof kon zijn."

Het bleek dus niet zo angstwekkend als was gevreesd. "Ten slotte is gebleken dat het ging om een student die onderzoek deed naar stralingen en radioactiviteit in de stad." Stephanie Lenoir van de UGent bevestigt dat het inderdaad gaat over een Iraanse doctoraatstudent. "Hij communiceerde bijna niet met de politie en brabbelde een beetje Engels", zegt tv-journaliste Gitte Van Hoyweghen.

"Totaal abnormaal"

Hoe dan ook, vanmiddag was er onmiddellijk een veiligheidsperimeter in de buurt ingesteld. De straten rond het Muntplein en het plein zelf werden afgesloten en verschillende gebouwen werden ontruimd. "We hebben een veiligheidszone ingesteld en de gespecialiseerde diensten komen ter plaatse", zei politiewoordvoerster Ilse Van De Keere.

Onder meer de bibliotheek op het Muntplein en het shoppingcenter aan de Anspachlaan werden geëvacueerd. Het Muntplein ligt in hartje Brussel en is een drukbezochte plaats. Ook het openbaar vervoer in de buurt werd stilgelegd.

De grote veiligheidsoperatie bleek uiteindelijk een maat voor niets. "De manier waarop hij (de verdachte, nvdr.) reageerde is totaal abnormaal geweest, zodanig dat wij al die middelen hebben moeten ontplooien", geeft een verontwaardigde Christian De Conick mee.

Dat het uiteindelijk blijkt te gaan over veel gedoe om niets, toont aan dat de zenuwen in Brussel bijzonder gespannen staan in deze tijden van terreur en aan de vooravond van de Nationale Feestdag. Overigens, op enkele tientallen meters van de actie zaten mensen op terrasjes van het warme weer te genieten.

Meest gelezen