"Les misérables" wordt BBC-reeks

"Les misérables" is binnenkort te zien op de BBC. Het bekende boek van de Franse schrijver Victor Hugo wordt herwerkt tot een zesdelige fictiereeks, zo laat de Britse openbare omroep weten. Die taak ligt in de handen van scenarist Andrew Davies, die eerder Tolstoj's werk "Oorlog en vrede" omvormde tot televisieserie.
2014 Getty Images

De BBC-versie van "Oorlog en vrede" was onlangs een groot succes op de Britse openbare omroep. Programmadirecteur Charlotte Moore beloofde snel meer "kwalitatieve en grootschalige epische verhalen".

Hoewel "Les misérables" als boek al in 1862 werd gepubliceerd, lijkt het verhaal rond hoofdpersonage Jean Valjean de tand des tijds goed te doorstaan. Het verhaal is al verschillende keren verfilmd. Ook de BBC vorm het boek in 1967 al om tot een reeks. In 2012 werd het verhaal een Hollywoodproductie, met Hugh Jackman in de hoofdrol. Maar de meest bekende versie is misschien wel de musical, die wereldwijd al jarenlang wordt opgevoerd.

Verhaal in handen van BAFTA-winnaar

Scenarist Andrew Davies krijgt nu de taak om van "Les misérables" een kwalitatieve en hedendaagse televisiereeks te maken. Die zal toch wat afwijken van de musical, die het verhaal volgens Davies te fragmentarisch vertelt. Naar eigen zeggen is hij bijzonder enthousiast over de kans "om het meest iconische boek van Hugo eindelijk alle eer aan te doen".

Davies (79) heeft als scenarist en auteur al veel kilometers op de teller staan. In 2002 kreeg hij de carrièreprijs op de BAFTA's, de belangrijkste Britse televisie- en filmprijzen. Hij vertaalde onder meer "Vanity Fair" en "Pride and prejudice" al succesvol naar het scherm.

Meest gelezen