"Onverantwoord dat Japan besmette gebieden weer openstelt"

Vanaf maart volgend jaar stelt de Japanse regering bepaalde gebieden in de buurt van Fukushima opnieuw open voor bewoning. "Onverantwoord", zegt Greenpeace. De milieuorganisatie heeft er recent nog te hoge concentraties aan radioactiviteit gemeten en dat zal de komende decennia blijven aanhouden door de "mobiliteit" van de besmetting. "Een mensenrechtencrisis dreigt", klinkt het.

De radioactieve besmetting in de zeebodem voor de kust van Fukushima - waar in maart 2011 na de aardbeving en tsunami een meltdown in de kerncentrale gebeurde - is nog vele honderden keren hoger dan het niveau van voor de ramp. In de lokale rivieren is de contaminatie zelfs nóg hoger. De tests die Greenpeace uitvoerde, gebeurden in rivieren in gebieden waar Tokio straks de evacuatieregels zal opheffen.

De radioactiviteit in de zee blijft dan wel relatief laag dankzij de verdunning door de enorme massa water, "er is wel een ecologisch probleem", stelt de Vlaamse onderzoeker Jan Vande Putte. "Bovendien vinden we in de mondingen van een aantal rivieren die door Fukushima lopen veel hogere concentraties. Die worden nog altijd gevoed door de bossen in de buurt die de besmetting makkelijk opslaan. En dat zal de komende decennia het geval blijven."

Die mobiliteit van de radioactieve besmetting baart Greenpeace zorgen. "De Japanse overheid heeft dan wel de oppervlaktelagen afgeschraapt, maar we merken dat dat niet efficiënt is op lange termijn. Als het goed regent, dan vloeit de besmetting uit de bossen en bergen naar de dalen de rivieren in. Bovendien wordt er nog een gigantische hoeveelheid radioactiviteit opgeslagen op de site van de kerncentrale zelf. En het systeem om dat te bevriezen functioneert niet of is zelfs mogelijk contraproductief. Wij maken ons bijzonder veel zorgen over de toekomst", zegt Vande Putte.

Dat de Japanse overheid op korte termijn er opnieuw mensen zal laten wonen, noemt Greenpeace "onverantwoord". "Er is een verhoogd risico voor de lokale bevolking, op zijn minst voor de volgende decennia, dat die gebieden nu weer opengesteld worden. Langdurige blootstelling aan lage dosissen kan op termijn heel wat mutaties veroorzaken. Niet noodzakelijk in deze generatie, maar wel in de daaropvolgende", zegt energie-expert Eloi Glorieux. "De beslissing van de Japanse regering kan zo niet blijven."

Meest gelezen