IS krijgt 48 uur om bolwerk Manbij te verlaten

In Syrië hebben door de VS gesteunde strijders een ultimatum gesteld aan IS. De IS-strijders krijgen 48 uur de tijd om hun bolwerk Manbij in het noorden van Syrië te verlaten. Het ultimatum komt twee dagen nadat tientallen burgers gedood zijn bij bombardementen van de coalitie tegen IS.
AFP or licensors
DSS-strijders op weg naar het front in Manbij.

Manbij is een van de plaatsen in Syrië waar het hevigst wordt gevochten. De noordelijke stad is een knooppunt voor de bevoorrading van de gebieden die onder de controle staan van IS in Syrië.

Het ultimatum gaat uit van de Democratische Syrische Strijdkrachten (DSS), een door de VS gesteunde Koerdisch-Arabische strijdmacht.

Die probeert al sinds 31 mei om Manbij in te nemen. De DSS-strijders hebben zich makkelijk meester kunnen maken van het gebied rond de stad, maar hun opmars is sterk vertraagd sinds ze de westelijke buitenwijken van Manbij zijn binnen getrokken. IS)-strijders blijven weerstand bieden, onder meer met zelfmoordaanslagen en bomauto's. Afgelopen nacht hebben de DSS-strijders een nieuwe wijk in het zuiden van Manbij ingenomen. De gevechten concentreren zich nu vooral in de westelijke wijken van de stad.

"Om het leven van de burgers te sparen, en de stad zelf, kondigen we aan dat we het initiatief aanvaarden dat de belegerde strijders van IS toelaat de stad te verlaten met hun lichte wapens", zo staat in een communiqué van de Militaire raad van Manbij, die deel uitmaakt van de DSS. "Ze hebben 48 uur om de stad te verlaten vanaf de publicatie van dit communiqué. Dit initiatief is de enige en laatste kans voor de strijders van IS."

AFP or licensors

Coalitie op de beklaagdenbank

Volgens een bron in de Militaire Raad van Manbij is het initiatief voor het ultimatum verleden week genomen door de leiders van de stammen in Manbij.

"We hebben het nu aanvaard nadat IS burgers gebruikt heeft als menselijk schild, en vanwege de druk van de media op ons", zo zei dezelfde bron. De druk van de media is er gekomen na de moorddadige bombardementen van dinsdag. Bij luchtbombardementen van de internationale coalitie onder leiding van de VS tegen IS zijn minstens 56 burgers gedood, onder wie 11 kinderen. De burgers werden beschoten toen ze wegvluchtten uit het dorp Al-Toukhar in de buurt van Manbij.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die een uitgebreid netwerk in Syrië heeft en die aanleunt bij de oppositie, ging het waarschijnlijk om een vergissing waarbij de vliegtuigen de burgers voor jihad-strijders hebben aangezien. 

De Verenigde Staten hebben toegegeven dat ze bombardementen hebben uitgevoerd in de omgeving van Manbij, en aangekondigd dat ze een onderzoek zullen instellen. De Syrische oppositie, die spreekt over wel 125 doden, heeft de coalitie gevraagd de bombardementen op te schorten om een onderzoek te kunnen instellen.