Afscheid stukje geschiedenis: laatste videorecorder loopt van de band

Het Japanse elektronicabedrijf Funai stopt deze maand als laatste met het bouwen van videorecorders. De apparaten worden nog nauwelijks verkocht en het is steeds moeilijker om aan de benodigde onderdelen te komen, aldus het bedrijf.

De VHS-videorecorder, ook VCR genoemd, werd veertig jaar geleden op de markt gebracht door JVC. Concurrenten als Sony (Betamax) en Philips (V2000) kwamen met eigen systemen, maar stapten uiteindelijk na een harde concurrentiestrijd over op VHS, dat daarmee de algemeen geaccepteerde technologie werd om video op te nemen en af te spelen.

De VCR veroverde de huiskamer en was in de jaren 80 en 90 immens populair. De opkomst van de dvd midden jaren 90 betekende het begin van het einde voor de videorecorder. Die werd volkomen achterhaald door hardeschijfrecorders en digitale televisie.

Filmmaatschappijen brengen al tien jaar geen films meer uit op VHS. Op Funai na waren alle fabrikanten al een hele tijd gestopt met de productie van videorecorders. Het bedrijf verkocht wereldwijd nog zo'n 750.000 exemplaren. Voor wie zijn VCR nog geen vaarwel heeft gezegd: VHS-cassettes zijn wel nog steeds te vinden.

Meest gelezen