Europees Hof noemt plan voor Saeftinghedok onwettig

Het Europees Hof van Justitie vindt dat de natuurcompensatieplannen op de Linkerscheldeoever niet overeenstemmen met de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn. Dat heeft actiegroep Doel 2020 gemeld op een persconferentie. Volgens hen is dit de "genadeslag" voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat het Saeftinghedok mogelijk moet maken. "Wellicht zal de Raad van State dit GRUP binnenkort helemaal vernietigen", klinkt het.
Het dorp Doel dat moet verdwijnen voor de uitbreiding van de haven.

De Vlaamse regering en het Havenbedrijf Antwerpen plannen al jaren een extra getijdendok op de linkse Scheldeoever voor aanvullende capaciteit, pal waar Doel ligt. Een ruimtelijk uitvoeringsplan "Afbakening Zeehavengebied Antwerpen, deel havenontwikkeling Linkerscheldeoever" werd opgesteld om het dok mogelijk te maken, met inbegrip van maatregelen voor natuurcompensatie ten behoeve van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Actiegroep Doel 2020, die de vernietiging van het dorp wil tegengaan, trok naar de Raad van State om het GRUP te laten vernietigen. In november vorig jaar werden bepaalde delen al geschorst. Voor een uitspraak ten gronde stelde de Raad een vraag aan het Europees Hof van Justitie.

Gisteren sprak die haar arrest uit. "De Vlaamse plannen om de natuur te compenseren voor havenuitbreiding zijn strijdig met de Europese wetgeving. Men heeft geen alternatieven bekeken. Behoud van bestaande natuur primeert absoluut bovenop compensatie, meent het hof", zegt Jan Creve, woordvoerder van Doel 2020.

"Deze uitspraak heeft grote gevolgen. Dit is de genadeslag voor het GRUP. Al moeten we niet naïef zijn. Men gaat voort, maar dan wel via het systeem van een "complex project" waarbij men alternatieven - hopelijk grondig - gaat onderzoeken", aldus Creve nog.

Meest gelezen