Negen doden bij "vermoedelijke terreuraanval" in München

In de Duitse stad München zijn er in de vooravond verschillende slachtoffers gevallen bij een schietpartij in het stadsdeel Moosach. Er is sprake van een of meerdere daders die schoten hebben gelost aan een fastfoodrestaurant en vervolgens het Olympia-winkelcentrum zijn binnengevlucht. De politie bevestigt dat er negen doden - onder wie mogelijk één schutter - en minstens tien gewonden zijn gevallen. De politie vermoedt dat het gaat om een terreuraanval.
Politieagenten snellen toe naar het winkelcentrum.

De website Bayerischer Rundfunk meldt dat er verschillende schoten zijn gehoord in het Olympia-winkelcentrum in Moosach, in het noorden van München. Dat zou zijn gebeurd om 17.52 uur vanavond. Het hele winkelcentrum is ontruimd.

Een ooggetuige meldt dat ze schoten heeft gehoord en gewonden heeft gezien. Ze heeft ook verschillende klanten in paniek zien wegrennen."We durven niet naar buiten", zegt ze aan de telefoon tegen de Süddeutsche Zeitung.

Over het exacte aantal slachtoffers bestaat nog enige verwarring. Eerst zei een woordvoerder van de politie dat er vijf doden en veel gewonden waren gevallen, maar enkele minuten later twitterde de politie van München dat er zes doden zijn. Rond 22.30 uur twitterde de politie dat er acht dodelijke slachtoffers zijn.

In de buurt van het winkelcentrum is een dode aangetroffen. De politie zoekt nog uit of het gaat om een slachtoffer of over één van de daders. Hoe dan ook staat het dodental nu op negen. Iets na middernacht kwam dan de melding dat er minstens tien gewonden zijn.

De politie ging er eerst vanuit dat de dader alleen heeft gehandeld, maar nu heeft ze het over drie daders met een geweer. "Er zijn gevaarlijke schutters op de loop", waarschuwt een woordvoerder. Hij gaat ervan uit ze zich nog ergens in de stad bevinden.

De ordediensten zijn massaal ter plaatse en hebben de omgeving van het winkelcentrum afgegrendeld. Het gebouw wordt helemaal uitgekamd, op zoek naar de daders. Op de sociale media circuleren beelden van een van de vermoedelijke daders, een gewapende man op een dakparking. Er is een gesprek te horen en de man roept "Ik ben een Duitser", waarop schoten weerklinken.

Discussie met een van de vermoedelijke daders

Heel München in rep en roer

Inmiddels is het hele openbaar vervoer in München stilgelegd. De politie roept inwoners van München op openbare plaatsen te mijden. De politie meldt dat ze momenteel niet weet waar de daders zich bevinden.

Momenteel is een grootscheepse veiligheidsoperatie aan de gang in het stadscentrum van München. Op de Mariënplatz, in hartje München, is paniek uitgebroken. Het station München Hauptbahnhof, een van de grootste stations van Duitsland, is ontruimd en alle treinverkeer is er stilgelegd. De autoriteiten vragen taxichauffeurs in de stad op hun hoede te zijn.

Alle handelszaken in München zijn gesloten, meldt een verslaggever van BR24. Klanten moeten er binnen blijven. De bevolking wordt gevraagd de berichtgeving radio of televisie te volgen

De Beierse deelstaatregering heeft spoedberaad gehouden en heeft een crisiscel opgericht. Opvallend is dat de politie twitterberichten uitstuurt in het Duits, het Frans en het Engels. Ook in de zomer zijn er veel toeristen in München.

Lukas BarthFreier FotojournalistMobil: +49 176 / 20 07 02 28Mail: mail@lukasbarth.comPaul-Lagarde-Straße 2680686 Münchenwww.lu

Buitenlandse Zaken in Brussel heeft nog geen informatie over eventuele Belgische slachtoffers. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept landgenoten ter plaatse op binnen te blijven.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wijst er in een eerste reactie op dat hij geen indicaties heeft over een verband met België of over een mogelijke uitdeining naar ons land. Het OCAD volgt de toestand op, aldus nog Jambon.

Meest gelezen