Tegen midden 2017 zijn alle praatpalen weg

Tegen eind mei volgend jaar zouden alle praatpalen langs onze wegen weggehaald zijn. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. De Vlaamse regering kondigde vorige zomer al een "uitdoofscenario" aan, maar een exacte timing werd niet afgesproken. De praatpalen kosten veel geld en ze worden nog nauwelijks gebruikt.

De praatpalen verdwijnen vanaf november. Tegen midden 2017 moet de operatie afgerond zijn. In totaal staan er in Vlaanderen zo'n 1.300 praatpalen. "De praatpalen kosten jaarlijks 750 euro per stuk. In tijden van besparingen lijkt me dat een zotte kost", legt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) uit.

De praatpalen worden ook steeds minder gebruikt: in 2000 waren er in Vlaanderen 27.000 oproepen, in 2010 nog 5.000 en in 2014 slechts 3.172. Dat zijn 8,7 oproepen per dag of gemiddeld iets meer dan twee per praatpaal. De meeste oproepen (61 procent) gebeuren om motorpech te melden. Voor de rest komen meldingen van obstakels op de weg en vragen voor infor­matie.

De Vlaamse regering bespaart en zal dus de palen wegnemen. Enkel in tunnels zullen er noodtelefoons blijven staan, dat wordt verplicht door Europa.

Meest gelezen