Vijfde opeenvolgende nacht van onrust in Parijse banlieues

In Beaumont-sur-Oise en Persan, twee voorsteden ten noorden van Parijs, zijn er gisterenavond en vannacht opnieuw onregelmatigheden geweest, voor de vijfde nacht op rij al. Drie mensen zijn gearresteerd. De aanleiding voor de relletjes is de dood van een zwarte jongeman. Die stierf tijdens een ondervraging door de politie.
AFP or licensors

De politie verdacht de 24-jarige Adama Traoré van afpersing. Tijdens zijn ondervraging door de politie zou hij volgens het parket onwel geworden zijn, waarna hij overleed. Volgens vrienden en familie van de verdachte zou hij echter geslagen zijn. Een autopsie bracht echter geen sporen van geweld aan het licht.

De voorbije nachten waren er meermaals gewelddadige confrontaties met de politie. Gisterenavond waren er onder meer relletjes in Beaumont-sur-Oise, de woonplaats van Traoré. Er werd een auto in brand gestoken en enkele jongeren schoten met een luchtdrukgeweer op een politiewagen. Er vielen geen gewonden.

265 agenten en gendarmes en 65 brandweerlui kwamen ter plaatse. Drie mensen zijn opgepakt, twee daarvan zijn aangehouden. Nadien keerde de rust wel terug en waren er uiteindelijk minder incidenten dan de voorbije nachten. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren nog tien personen opgepakt. Vier gendarmes raakten ook lichtgewond toen ze beschoten werden met grove hagel en mortiergranaten.

Meest gelezen