Belgische mannen bijna grootste ter wereld na tussenspurt

De Belgische mannen behoren gemiddeld tot de grootste ter wereld. Ze staan op plaats 2, achter de Nederlandse mannen, zo blijkt uit nieuw onderzoek door eLife. Bij de vrouwen staat Letland bovenaan het lijstje. Er zijn ook opvallende verschillen te noteren door de jaren heen. De Belgische mannen plaatsten een sterke tussenspurt, en de Amerikanen maken een opvallende terugval.
Fernand Bachelard, "de reus van Bon-Secours" was 2,40 meter groot en lokte heel wat mensen naar het Henegouwse dorpje (foto 1972).

De gemiddelde Nederlandse man torent 182,5 centimeter boven de grond uit. De Belgische man zit de Nederlanders nu op de hielen met gemiddeld 181,7 cm, komende van 167,2 cm in 1914. De Letse vrouwen halen 169,8 cm, maar hun Belgische collega's staan pas op de 21e plaats met 165,5 cm.

De onderzoekers analyseerden data uit 200 landen, en vergeleken hun recentste cijfers met die van 100 jaar geleden, uit 1914. De resulaten werden gisteren vrijgegeven in het magazine eLife.

Het onderzoek omvatte 1.400 studies met de gegevens van 18,6 miljoen mensen. Als parameter werd iemands lengte genomen op 18 jaar, ongeveer het tijdstip waarop mensen gemiddeld stoppen met groeien.

Genen, maar nog veel meer

De genen doen veel, maar zeker niet alles. De lengte van een bepaalde bevolking geeft ook een goede indicatie over voeding, gezondheidszorg, de algemene gezondheid en het milieu, zegt Majid Ezzati van Imperial College London, die het onderzoek leidde. Hij schat dat genen "voor een derde" iemands uiteindelijke lengte als volwassene bepalen.

Het interessante van deze studie is de opsplitsing man-vrouw, en ook de evolutie in de tijd. Zo hebben Iraanse mannen en Zuid-Koreaanse vrouwen blijkbaar de snelste tussenspurt gemaakt. Zij gingen er tussen 1914 en 2014 respectievelijk 16 en 20 centimeter op vooruit. Waar de Belgische mannen dus ook een ferme tussensprint maakten van 14 centimeter, was dat veel minder het geval voor de Belgische vrouwen. Onderzoekers hebben er geen pasklare uitleg voor.

De top 10 bij de mannen:

 1. Nederland (12)
 2. België (33)
 3. Estland (4)
 4. Letland (13)
 5. Denemarken (9)
 6. Bosië-Herzegovina (19)
 7. Kroatië (22)
 8. Servië (30)
 9. IJsland (6)
 10. Tsjechië (24)

Tussen haakjes de stand in 1914.

De top 10 bij de vrouwen:

 1. Letland (28)
 2. Nederland (38)
 3. Estland (16)
 4. Tsjechië (69)
 5. Servië (93)
 6. Slovakije (26)
 7. Denemarken (11)
 8. Litouwen (41)
 9. Wit-Rusland (42)
 10. Oekraïne (43)

Tussen haakjes de posities in 1914.

Nog meer weetjes

 • De kleinste mannen op deze planeet wonen in Oost-Timor (1,60 meter gemiddeld), gevolgd door Jemen en Laos. De kleinste vrouwen vind je in Guatemala, net als in 1914 overigens. Dik 100 jaar was de gemiddelde 18-jarige vrouw er 1,40 meter groot, nu is dat 1,50 meter. De Filipijnen en Bangladesh maken de top 3 bij de vrouwen vol.
 •  De Amerikanen zijn de voorbije eeuw naar beneden getuimeld op de lijst. In 1914 stonden de mannen en vrouwen er respectievelijk op plaats 3 en 4 in de wereld, maar door de jaren heen zijn zij slechts 6 en 5 centimeter gegroeid, goed voor plaats 37 en 42 op de huidige ranking. Hun groei begon te stagneren in de jaren 70.
 • Zwaarlijvigheid zou volgens onderzoekers slechts een deel van de verklaring zijn in de VS. Ze wijzen vooral naar een slechte ziekteverzekering en een minder goede prenatale zorg en gezondheidszorg. Voorts wijzen ze op ondergewicht bij o.a. tienerzwangerschappen en te vroeg geboren baby's.
 • De meeste westerse landen, die de lijsten domineren, hebben net als de VS nu hun plafond bereikt, menen de onderzoekers.

Meest gelezen