Christelijk weekblad Tertio trekt parallel tussen abortus en doodstraf

Hoofdredacteur Geert De Kerpel van het christelijke weekblad Tertio reageert scherp op het voorstel van de SP.A om abortus in ons land mogelijk te maken tot twintig weken. "Hoeft het te verwonderen dat in zo'n cultuur de geesten ook almaar meer rijpen om de doodstraf opnieuw in te voeren?" "Geen enkele abortus wordt lichtzinnig uitgevoerd", reageert de SP.A.
© BSIP / Reporters

De SP.A wil abortus in België mogelijk maken tot 20 weken. Op dit moment ligt de grens op 12 weken. Elk jaar trekken immers tussen de 500 en 600 Belgische vrouwen de grens met Nederland over om daar een abortus te laten uitvoeren. Het zijn allemaal vrouwen die meer dan twaalf weken zwanger zijn, en dus in ons land geen recht meer hebben op een vrije abortus. "Een hypocriete situatie", vindt SP.A-Kamerlid Karin Jiroflé. "De Belgische abortuscentra mogen die vrouwen wel naar Nederland doorverwijzen, maar in eigen land is de ingreep niet toegestaan."

"Cultuur van de dood" en "cultuur van het leven"

De argumenten die de SP.A aanhaalt, bevestigen dat abortus in overgrote mate wordt gepleegd om sociale en financiële redenen, stelt Geert De Kerpel in een bijdrage op Facebook. De ingreep wordt dus nauwelijks uitgevoerd om redenen die de voorvechters van de depenalisering naar voren schoven: verkrachting, een levensbedreigende situatie voor de zwangere vrouw of een ongeneeslijke zwaar lijdende foetus, stelt hij. "Wie toen vraagtekens plaatste bij de argumentatie van de voorstanders was een onmens. Wie waarschuwde voor een hellend vlak te kwader trouw."

"Vanaf de depenalisering bleken de motieven die de aanvraagsters opgaven in overgrote mate niet degene te zijn van de indieners van het wetsvoorstel en hun voorstanders", vervolgt De Kerpel. "Het zegt veel, heel veel over een samenleving als die in almaar toenemende mate wettelijke mogelijkheden aanreikt om menselijk leven straffeloos moedwillig voortijdig te beëindigen. Hoeft het trouwens te verwonderen dat in zo'n cultuur de geesten ook almaar meer rijpen om de doodstraf opnieuw in te voeren? "Het Westen stelt tegenover de cultuur van de dood van IS en andere jihadi de cultuur van het leven", luidt het dan. Werkelijk? "

"Overtrokken reactie"

"Die reactie is volledig overtrokken", repliceert Kamerlid Monica De Coninck (SP.A), die een resolutie over het thema indiende. "Alsof wij ervoor pleiten dat alle vrouwen zouden wachten tot twintig weken. Het gaat om een heel kleine minderheid."

De Coninck betreurt dat er onmiddellijk emotioneel wordt gereageerd uit christelijke hoek, terwijl de SP.A een sereen en evenwichtig debat tracht te voeren.

"Nu moeten we elk jaar vijfhonderd zeer kwetsbare vrouwen naar het buitenland sturen. Waarom kunnen we dat niet fatsoenlijk zelf regelen in België?", vraagt ze zich af. "Die vrouwen, die het al zo moeilijk hebben, moeten in Nederland de volle pot betalen."
"Hoe beter onze abortuscentra, hoe minder abortussen er gebeuren."

Meest gelezen