Probeert Moskou de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden? "Alles is mogelijk"

De Amerikaanse president Barack Obama sluit niet uit dat zijn Russische collega Vladimir Poetin de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeert te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. "Alles is mogelijk", aldus Obama.

In de Verenigde Staten wijzen steeds meer mensen met een beschuldigende vinger naar Moskou voor de hacking in de systemen van de Democratische partij waardoor duizenden mails publiek werden gemaakt die Hillary Clinton in een slecht daglicht stellen.

"Ik weet dat experts dit toeschrijven aan de Russen. De FBI is dit aan het onderzoeken", stelde Obama nog enigszins voorzichtig op de Amerikaanse zender NBC.

"Maar wat we wel al weten is dat Russen onze systemen hacken. Niet alleen overheidssystemen, maar ook privésystemen." Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering zo publiekelijk de Russen beschuldigt van cyberaanvallen tegen Amerika.

"Trump krijgt behoorlijke steun vanuit Rusland"

NBC stelde de vraag aan president Obama nadat vorige week klokkenluiderssite Wikileaks een kleine 20.000 documenten publiek had gemaakt die onder meer aantonen hoe meewarig de top van de Democratische partij zich tijdens de primaries heeft uitgelaten over de campagne van Clintons tegenstander Bernie Sanders. Het lek kwam er niet toevallig enkele dagen voor de Democratische conventie. Zoiets kan in de kaarten spelen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

"Wat de drijfveren achter de lekken zijn, kan ik niet direct zeggen", aldus Obama. "Wat ik wel weet, is dat Donald Trump al verschillende keren zijn bewondering heeft uitgedrukt voor Vladimir Poetin. Trump krijgt ook behoorlijke gunstige ondersteuning vanuit Rusland."

De Amerikaanse president lijkt zo te suggereren dat de Russische president gemotiveerd is om Trump in het Witte Huis te krijgen. Op de vraag of het mogelijk is dat de Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in die zin proberen te beïnvloeden, antwoordde Obama: "Alles is mogelijk".

Het interview van Barack Obama op NBC kunt u hier herbekijken.

Trump: "Crazy"

Donald Trump heeft op Twitter gereageerd op de aantijgingen dat hij en het Russische regime onder een hoedje zouden spelen. "Dat is te gek voor woorden", laat de Republikeinse presidentskandidaat verstaan. De vastgoedmiljardair voegt er ook nog aan toe dat hij geen investeringen heeft in Rusland.

Het Kremlin zelf ontkent in alle talen enige betrokkenheid in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "We betreuren dat de politici in Washington de "Russische kaart" blijven spelen. Het lijkt dat de VS de horrorverhalen gelooft die Amerika zelf creëert."