Varken aan het stuur wekt toorn van Italië

Een Waalse campagne tegen zwerfvuil is de Italianen in het verkeerde keelgat geschoten. Op de affiches staat een varken aan het stuur van een Fiat 500 afgebeeld dat een zak afval uit het autoraam gooit. Veel Italianen én fans van het automodel reagerend woedend. De campagne wordt stopgezet.

Zwerfvuil is niet alleen in Vlaanderen een probleem, ook in Wallonië belandt veel afval illegaal op en langs de wegen. Om die trend tegen te gaan, heeft Sofico (de Waalse evenknie van Wegen en Verkeer) een sensibiliseringscampagne gelanceerd waarbij het driehonderd affiches langs de Waalse snelwegen heeft geplaatst.

Op die affiches is een varken te zien dat vrolijk met een Fiat 500 rondrijdt en intussen een zwarte huisvuilzak door het autoraam gooit. "Ne prenez pas les aires pour des porcheries", luidt het bijschrift. Vrij vertaald: "Maak van rustplekken geen varkensstal", waarbij Sofico tegelijk waarschuwt dat sluikstorten tot een minimumboete van 150 euro kan leiden.

Italiaans parlement

Goed bedoeld of niet: de affiche schoot Italianen in ons land en in hun thuisland meteen in het verkeerde keelgat. De Fiat 500 is voor hen immers een welhaast mythische wagen en niks minder dan een Italiaans icoon. Een varken aan het stuur van zo'n legende op wielen is velen dan ook een brug te ver.

Ook fanclubs van het automodel wereldwijd waren niet te spreken over de affiche. In een mondiale petitie riepen ze het Italiaanse parlement op actie te ondernemen.

"Fiat 500 is basiselement van onze collectieve identiteit"

"We hebben een officiële brief naar de gedelegeerd bestuurder van Sofico gestuurd", vertelt de Italiaanse ambassadeur in ons land Vincenzo Grassi aan de RTBF. "We hebben ook de Waalse autoriteiten ingelicht. Deze campagne raakt een gevoelige snaar bij miljoenen Italianen in Italië, België en Wallonië."

"Het reclamebureau dat deze campagne heeft bedacht, kent de culturele en industriële geschiedenis van ons land niet", meent hij. "De Fiat 500 is niet enkel een industrieel symbool, het is een basiselement van onze collectieve identiteit. Een varken aan het stuur plaatsen en dat afval door het raam laten gooien, wekt ergernis. Bovendien wekt het de indruk dat Italianen grotere vervuilers zijn dan de overige gebruikers van het Waalse wegennet."

Mea culpa

In een reactie laat Sofico weten dat het de affiches per direct uit het straatbeeld verwijdert. De instantie biedt excuses aan, maar benadrukt dat de campagne tot doel had de netheid langs de wegen te bevorderen en niet om mensen van Italiaanse origine te kwetsen. Volgens de RTBF heeft ambassadeur Grassi de excuses aanvaard.

Meest gelezen