"10.000 ziekenhuisbedden te veel in ons land"

Er zijn in ons land ongeveer 10.000 ziekenhuisbedden te veel voor acute ingrepen zoals operaties en bevallingen. Dat becijferde het christelijk ziekenfonds op basis van internationale cijfers. De CM wijst erop dat er in de toekomst net een grote nood zal zijn aan bedden voor chronische patiënten.

België telt vier acute ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners. Dat is meer dan in de buurlanden. In Frankrijk en Nederland zijn het er maar goed drie. In ons land worden er relatief veel patiënten in het ziekenhuis opgenomen en ook hun verblijf duurt langer. Volgens Jean Hermes van de CM komt dat omdat ziekenhuizen bij ons centen krijgen in functie van het aantal opnames.

"Als het aantal opnames in een ziekenhuis niet stijgt, dan zal ook het budget verminderen. Ziekenhuizen worden dus aangemoedigd om zoveel mogelijk opnames te doen", aldus Hermes.

"Dringende omslag nodig"

De vergrijzing, en ook andere factoren, leiden er echter toe dat er steeds meer nood is aan revalidatie-, rust- en verzorgingsbedden voor chronische patiënten. "Die vergrijzing zal enorm toenemen, vooral vanaf 2030. Daarnaast vergen ook de chronische ziektes, zoals diabetes en zwaarlijvigheid vergen een andere aanpak", verduidelijkt Hermes.

Volgens het christelijk ziekenfonds is het zaak om dringend de omslag te maken van acute naar chronische zorg. Om die reden moet de financiering van de ziekenhuizen anders gebeuren zodat ze meer zorg kunnen aanbieden aan chronische patiënten, klinkt het.

Meest gelezen