"Wir schaffen das", herhaalt Merkel na de aanslagen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de vluchtelingenpolitiek in haar land niet fundamenteel veranderen, ook niet na de recente golf van aanvallen en aanslagen in Duitsland. Ze zei dat "terroristen onze bereidheid om mensen op te vangen willen aantasten, maar we staan daar vastbesloten tegenover". "Wir schaffen das", herhaalde ze haar beroemde mantra. Tegelijk kondigde ze maatregelen aan in de strijd tegen terreur.

Duitsland kreeg onlangs te maken met vier bloedige incidenten. Twee daarvan waren terreuraanslagen die rechtstreeks gelinkt konden worden aan IS: een Syrische afgewezen asielzoeker die zich opblies aan de ingang van een muziekfestival in Ansbach (15 gewonden), en een aanval met een bijl op een trein in Würzburg (4 zwaargewonden).

Merkel had het over "barbaarse daden" waarbij "taboes gebroken zijn" en "met de Duitse gastvrijheid is gespot". De daden zijn ook schadelijk voor andere vluchtelingen, zei ze, maar alles zal worden gedaan om zij die er achter zitten op te sporen en voor het gerecht te brengen.

"In vroeger stadium nog alerter zijn"

"Alles wat menselijk mogelijk is" zal worden gedaan om zulke terreur in de toekomst te vermijden. Zo moet er een beter waarschuwingssysteem komen. "We moeten radicalisering in een vroeger stadium ontdekken en die informatie sneller laten doorstromen."

Voorts zal het leger in de strijd tegen terreur worden geïntegreerd. Merkel mikt op een negenpuntenplan, met onder meer ook meer middelen voor de politie, een aparte instantie voor internetcriminaliteit, een verbod op wapenhandel via internet en een betere internationale uitwisseling van gegevens. Geweigerde asielzoekers moeten sneller kunnen worden uitgewezen.

"Wir schaffen das!"

Omdat de meeste daders van de bloedige incidenten vluchtelingen waren, gingen er al luide stemmen op in Duitsland om het asielbeleid grondig te herzien. Merkel wil niet van radicale maatregelen horen, en wil niet fundamenteel raken aan het beleid dat ze nu toe hanteerde. "We houden vast aan onze principes." Om dan haar beroemd geworden mantra van tijdens de vluchtelingencrisis te herhalen: "Wir schaffen das".

Ze argumenteert dat de jihadisten de Duitse bereidwilligheid om mensen in nood op te vangen net willen beschadigen, en dat Duitsland daar vastbesloten tegenover moet staan en daar niet mag aan toegeven. Ze wijst op de grondwet en de Conventie van Genève. Toch neemt Merkel een risico door haar nek uit te steken, want de kritiek uit politieke hoek zwelt aan.

Meest gelezen