Wegen van Al Qaeda en Al Nusra scheiden

Het Syrische Al Nusra Front kondigt aan dat het zich losweekt uit het terreurnetwerk Al Qaeda. Al Nusra werd zowat beschouwd als de Syrische tak van Al Qaeda en voert strijd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het "nieuwe" Al Nusra zal "Fatah Al Sham Front" gaan heten, kondigt leider Abu Mohamad Al Jolani (foto) aan.

"We roepen de bevelhebbers van Al Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië", luidde het vanmiddag nog in een op het internet verspreide audioboodschap van Al Qaeda. "We roepen ze op om de nodige maatregelen te nemen", alludeerde de spreker op een mogelijke breuk. "Onze broeders die de jihad in Syrië voeren, zijn een niet te onderschatten krijgsmacht geworden."

Naar het waarom van de nakende scheiding, blijft het voorlopig gissen. Tv-journalist Rudi Vranckx vermoedt dat een splitsing tussen beide groepen het voor andere Syrische groeperingen gemakkelijker zal maken om zich bij al Nusra aan te sluiten, al kan het natuurlijk ook een versplintering betekenen, waarbij twee strekkingen bij Al Nusra elk hun weg gaan: een strekking die aanleunt bij Al Qaeda en een strekking die streeft naar een alliantie met andere Syrische rebellengroepen.

Al Nusra en terreurgroep IS worden door het westen beschouwd als jihadistische bewegingen en vormen in Syrië het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie onder leiding van de VS en door Rusland.

Al Nusra verscheen voor het eerst op het toneel in januari 2012, een half jaar na het begin van de opstand tegen het regime van Assad. Het grote verschil met IS is dat al Nusra strijdt tegen de troepen van Assad en naar verluidt op enige steun van de lokale bevolking kan rekenen, terwijl IS vecht tegen iedereen die haar geen trouw zweert.

Meest gelezen