Groenten en fruit op straat uit bloembakken plukken? Het kan in Oostende

De inwoners van Oostende hebben voortaan geen excuus meer om groenten en fruit van hun bord te weren. Het stadsbestuur heeft duizenden planten met eetbare vruchten in bloembakken her en der in de stad geplant. Iedereen die dat wil, mag ze oogsten.

Sla, munt, tomaten en aardbeien: wie in Oostende over straat loopt, kan deze en andere groenten en fruit dezer dagen tussen de bloemen in de bloembakken op straat ontwaren. Het is het stadsbestuur zelf dat ze daar heeft geplant. Zodra de vruchten rijp zijn, mag iedereen die dat wil ze oogsten en opeten.

"Alles samen hebben we zowat zesduizend planten uitgezet", vertelt Nathan Blondé van het kabinet van burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) aan deredactie.be. "Ze staan tussen de bloemen. Wie goed kijkt, ziet ze meteen staan."

"Pluk enkel vruchten die je kent"

"Oostende wil de voedselketen dichter bij de mensen brengen. Tegelijk ontbreekt het mensen in de stad vaak aan plaats om te tuinieren. Daarom hebben we nagedacht over creatieve manieren om dat toch te doen. Met dit initiatief willen we de inwoners aanzetten zelf meer kruiden of groenten te planten."

De plantjes zijn al enkele weken geleden geplant en sommige vruchten zijn intussen plukklaar. "Voor het stadhuis ruikt het helemaal naar munt. Ook de tomaten zijn zo goed als rijp. Op de aardbeien is het nog even wachten."

Misbruik vreest het stadsbestuur niet. "Het valt niet uit te sluiten, maar de Oostendenaar kan er wel mee om. We vragen iedereen om met mate te plukken en ook aan de anderen te denken. Omdat de eetbare planten tussen niet-eetbare bloemen staan, raden we ook aan enkel vruchten te plukken die je kent."