Beke wil "puntjes op de i zetten" na uitlatingen N-VA

Regeringspartijen CD&V en de N-VA voeren een open politiek conflict over de terreurbestrijding. De christendemocraten zijn niet gediend met de kritiek vanuit de N-VA op het vluchtelingenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en ze stellen zich ook ernstige vragen bij enkele antiterreurvoorstellen van hun coalitiepartner. De N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt naar eigen zeggen de "persoonlijke aanvallen" en vindt dat de "tijd rijp is" om een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen terreur.

De druppel die voor CD&V-voorzitter Wouter Beke de emmer deed overlopen, was een tweet van Louis Ide, de algemeen secretaris van de N-VA. Daarin linkte hij de moord op de Noord-Franse priester door terreurgroep IS rechtstreeks aan het "Wir schaffen das"-beleid van Merkel.

"Dat is erover", vindt Beke, die tot dezelfde politieke familie behoort als de Duitse bondskanselier. Volgens hem gaat Bart De Wever de controversiële Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump achterna. "Als men Angela Merkel rechtstreeks verantwoordelijk stelt voor de moord door IS-sympathisanten en je neemt daar binnen de partij N-VA op geen enkele manier afstand van, dan komen we bijna in Amerikaanse toestanden terecht. Dan moeten wij de puntjes op de i zetten", aldus de voorzitter van CD&V.

"Het zijn niet Merkels woorden die de vluchtelingenstroom op gang hebben gebracht, maar de oorlog in Syrië en het gebrek aan menswaardige levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen in de landen daarrond. Mensen die naar hier komen, moeten we op een menselijke manier ontvangen. We moeten de buitengrenzen op een ernstige manier bewaken en we moeten ervoor zorgen dat de vluchtelingen in de kampen rondom Syrië op een menswaardige manier worden opgevangen. Dàt is wat Merkel heeft gezegd."

"Plukken zure vruchten van Merkels beleid"

Volgens de N-VA-voorzitter De Wever hebben hij en zijn partij de Duitse bondskanselier nooit persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor terroristische daden."Op geen enkele manier", klinkt het. "Maar de N-VA heeft zich wel altijd verzet tegen de naïeve verwelkomingspolitiek van Wir schaffen das. Je kan niet ontkennen dat de gevolgen nefast zijn geweest en dat we daar nu de zure vruchten van plukken."

"Als Merkel ander leiderschap had getoond en in de zomer van vorig jaar al onmiddellijk had geopteerd om de grenzen te sluiten en als sterkste land veel eerder een militaire optie tegen IS had overwogen, dan hadden we er nu veel beter voorgestaan", stelt Bart De Wever.

"Dat is allemaal niet gebeurd en de gevolgen zijn allesbehalve positief. Dat veroorzaakt een opstoot van rechtspopulisme in heel Europa. En daar tekent Merkel wel degelijk deels verantwoordelijk voor."

De Wever wil "Patriot Act"

Het conflict tussen CD&V en de N-VA gaat echter veel verder dan het struikelen over Angela Merkel alleen. De christendemocraten stellen zich met name ook ernstige vragen bij enkele voorstellen die de Vlaams nationalisten hebben gelanceerd om de terreur te bestrijden.

Zo wil De Wever een soort van "Patriot Act" invoeren. "Een verzameling van wetgeving die ons in staat moet stellen om effectiever op te treden", zegt de N-VA-voorzitter. "Op lokaal vlak moet de burgemeester gewapend bestuur krijgen, meer armslag om op te treden, ook op meer algemene gronden." Op federaal vlak wil De Wever meer mogelijkheden voor de inlichtingendiensten. "Zo moeten ze ook aan informatie geraken die nu achter het beroepsgeheim van journalisten en advocaten blijft."

Eerder deze week nog stelde de N-VA dan weer voor om de vrije meningsuiting in te perken voor "collaborateurs van terrorisme".

Beke: "Keiharde aanpak van terrorisme, maar eigen waarden verdedigen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke staat naar eigen zeggen "volledig achter de keiharde aanpak van terrorisme". "Maar ik heb nog geen concrete voorstellen gezien van de N-VA. Ze hebben een paar dingen gelanceerd in enkele kranten waar je vragen bij kunt stellen over de juridische haalbaarheid."

Met name over de inperking van de vrije mening is Beke kritisch. "We moeten onze westerse waarden hard verdedigen en dan versta ik niet dat je dan de vrije meningsuiting als eerste op de schop gooit omdat we in een moeilijke situatie zitten. We moeten met nog meer kracht onze waarden verdedigen", vindt Beke.

Het verschil tussen de N-VA en CD&V? "Wij polariseren niet. Wij culpabiliseren niet. We doen niet alsof iedereen die van buiten komt een potentiële terrorist is", aldus de CD&V-voorzitter

"Normaal dat er frictie is in gespannen tijden"

Is er nu een groot politiek probleem nu de twee grootste Vlaamse partijen openlijk ruziemaken over het politieke beleid rond terreur?

"Coalitiepartners zijn het per definitie niet altijd eens met elkaar, anders zouden ze in dezelfde partij zitten. Dat er al eens frictie optreedt in deze gespannen tijden is normaal", relativeert Bart De Wever. Hij betreurt wel naar eigen zeggen dat het tot een conflict gekomen is. "Het is allemaal heel persoonlijk. Ik heb nooit aan politiek gedaan door mensen persoonlijk te verwijten. Ik hoop dat we vanaf morgen opnieuw kunnen samenwerken binnen de regering en parlement rond feiten en de inhoud."

Ook Wouter Beke ziet geen grote problemen voor het werk van de regering. "Af en toe moet je als partij zeggen waar je voor staat, zeker wanneer men over de schreef gaat. Dat is wat er deze week gebeurd is."

Meest gelezen