Drieling ontdekt dat hij twee verschillende donorvaders heeft

Voor het eerst in ons land is een drieling te weten gekomen dat hij afstamt van twee verschillende donoren. Dat schrijft De Standaard. De kinderen werden 37 jaar geleden geboren nadat hun moeder een vruchtbaarheidsbehandeling gekregen had. Hun ouders wisten niet dat spermastalen van twee donoren vermengd waren. De controle in de jaren 60 was minder strikt, stelt professor Genetica Jean-Jacques Cassiman.

Jean-Jacques Cassiman wijst op de technologie die vandaag gebruikt wordt en die is totaal verschillend van de technieken uit vorige decennia. Vandaag kan -via ivf- eventueel een zaadcel worden ingespoten in een eicel.

"In de jaren 60 en 70 werden gewoon zaadcellen in de baarmoeder ingebracht en hoopte men dat daar een zwangerschap ging uit voortkomen. Ik kan mij inbeelden dat men in die tijd betere garanties wou geven aan ouders dat het zou lukken, en dat men dus mengsels van verschillende donoren gebruikte", legt de professor uit.

"Anonieme donatie afschaffen"

Cassiman wil dat de anonieme donatie afgeschaft wordt zodat kinderen altijd hun biologische ouders kunnen opsporen. Daar pleit ook de drieling in kwestie voor. "Donorschap zou echt iets moois kunnen zijn. Wat het ergste wringt, is dat het een industrie is geworden die alleen de kinderwens van volwassenen invult. Ze staan niet stil bij wat dit doet met kinderen", zegt een van de drielingmeisjes. "Wat wij nu over onszelf ontdekt hebben, is de absurde kers op de taart."

"Ik dacht als kind dat ik verwisseld was"

De drieling in ons land is niet uniek. In het buitenland zijn andere gevallen bekend. De Belgische drieling bestaat uit twee vrouwen en één man. De zussen lijken niet echt op elkaar: de ene is blond, de andere donker en heeft een andere lichaamsbouw. "Ik dacht als kind dat ik misschien verwisseld was", zegt een van de zussen in De Standaard. Toen ze twaalf jaar geleden vernamen dat hun vader niet hun verwekker was, ging de bal aan het rollen.

Meest gelezen