Erdogan wil directe controle over leger en inlichtingen

De Turkse president Tayyip Erdogan wil een grondwetswijziging doorvoeren waarbij de staf van het leger en de geheime dienst MIT direct onder zijn bevel zouden vallen en dus niet onder die van de regering. Erdogan wil zo zijn "presidentieel regime" vestigen.

Erdogan lijkt de mislukte staatsgreep tegen zijn regime te willen gebruiken om zijn greep op de maatschappij te versterken. Niet enkel zijn duizenden ambtenaren, militairen, rechters en journalisten ontslagen, maar hij grijpt nu ook in in de structuren van de staat.

Zo spreekt hij over "een kleine grondwettelijke hervorming" die moet toelaten dat de top van het leger en van de geheime dienst MIT voortaan rechtstreeks onder de president vallen. 

Om dat mogelijk te maken, is er nog wel de goedkeuring van de regering nodig, maar dat lijkt een formaliteit, want die bestaat enkel uit leden van de islamitische AK-partij van Erdogan. Wel moet die grondwetswijziging worden goedgekeurd door twee derde van het parlement en die meerderheid heeft Erdogan niet. Hij zal dus steun moeten vinden bij de oppositiepartijen zoals de seculiere CHP, de extreemrechtse MHP of de Koerdisch-democratische HDP.

Erdogan wil ook alle militaire scholen van het land sluiten en die vervangen door een militaire universiteit, die wellicht ook onder directe controle van de president zou vallen.

Het was al langer een droom van Erdogan om een presidentieel regime te vestigen in Turkije, ten minste sinds hij enkele jaren geleden het premierschap achter zich liet en president is geworden. Of de andere partijen in het parlement daarin mee zullen stappen, is echter verre van zeker.