"Helft Zeeuws-Vlaanderen over 10 à 15 jaar Belgisch"

Het is slechts een kwestie van tijd voor de helft van de inwoners van de Nederlandse grensregio Zeeuws-Vlaanderen Belgisch zal zijn. Uit berekeningen van Omroep Zeeland blijkt dat dit met de huidige groei binnen 35 jaar het geval zal zijn. Maar volgens antropoloog Herman Tak zal het veel harder gaan, hij spreekt over 10 à 15 jaar.

In de grensdorpen Eede en Nieuw-Namen is al bijna de helft van de inwoners Belgisch. Ook in Sluis gaat het hard. Daar waren op 1 januari 2015 bijna 1 op de 5 inwoners van Belgische afkomst. Het fenomeen doet zich vooral voor in de grensregio Zeeuws-Vlaanderen en minder in de rest van de provincie Zeeland.

Veel Vlamingen kiezen ervoor om in Zeeuws-Vlaanderen te gaan wonen, omdat de huizen daar goedkoper zijn. Antropoloog Herman Tak van University College Roosevelt in Middelburg denkt dat het toenemende aantal Vlamingen in de regio een pluspunt is, omdat de regio zo weer aan belang kan winnen.

"Ik denk dat Zeeuws-Vlaanderen hier enorm van gaat profiteren en de rest van Zeeland er nog jaloers op zal worden", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Door op de vlaggetjes te klikken, kunt u zien hoeveel Belgen er per plaats wonen in Zeeuws-Vlaanderen.

Aantal Belgen per gemeente in Zeeland.

Meest gelezen