Racistische reacties op dood jongeman "wijzen op gebrek aan beschaving"

Het regent afwijzende reacties op racistische berichten op sociale media na de dood van Ramzi Mohammed Kaddouri, een Genkse tiener van Marokkaanse afkomst. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois wijzen die hatelijkheden op "een gebrek aan beschaving". Het ging onder meer om mensen die het ongeluk met de jongen van 15 toejuichten.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert als volgt: "De bijwijlen hatelijke reacties op de sociale media tonen aan dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerschap en een inclusieve samenleving te komen. Mensen die een dergelijke kwetsende taal hanteren, zouden maar eens in de spiegel moeten kijken".

Bourgeois vindt dat we werk moeten maken van burgerschap in beide richtingen, zowel voor de nieuwkomers als voor de autochtone bevolking. Dat is een zaak van iedereen, van het onderwijs, de media, het bedrijfsleven en verengingsleven. "In deze beroerde tijden moeten we koers houden en daar werk van maken", luidt het.

Eerder had minister van Media Sven Gatz (Open VLD) al de termen "weerzinwekkend" en "getuigend van ziekelijk racisme" gebruikt.

Ook Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk, de thuisstad van Kaddouri, reageert verbolgen. "Dit is ranzig en tart elke verbeelding. Dit kunnen we niet zo laten." Als de familie van de jongen terug is uit Marokko wil Dries met hen en de verenigingen bekijken hoe er gereageerd kan worden. Dat kan onder meer door het indienen van een klacht. Toch merkt Dries ook op dat er op sociale media ook veel medeleven met de familie Kaddouri is.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tweet dat mensen die plezier hebben in de dood van een kind, ziek zijn.

Ook andere politici zijn woest. Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) begrijpt niet dat de dood van een jongen aanleiding geeft tot "vreselijk racistische opmerkingen". Het Brusselse parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) reageert met "Zum kotsen". "That's it, I give up", stelt Youssef Kobo (een medewerker van CD&V) na het verzamelen van een aantal racistische berichten op zijn Twitteraccount.

Meest gelezen