Storing legde websites overheidsdiensten en VRT urenlang plat

Gisteravond zijn er urenlang zware problemen geweest met het internetverkeer in ons land. Zowat alles websites van overheidsdiensten, universiteiten en ook van de openbare omroep VRT waren niet toegankelijk. Intussen zijn de problemen van de baan.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Het probleem zat bij Belnet, het Belgische computernetwerk voor onderzoeksdoeleinden waar zowel universiteiten, onderzoeksinstellingen als openbare diensten gebruik van maken.

De storing ontstond rond 22 uur gisteravond en hield zo'n 4 uur aan. Rond 2 uur vannacht was het netwerk hersteld. De volledige connectiviteit werd omstreeks 5.30 uur hersteld.

Belnet laat weten dat de oorzaak van de storing gevonden is en dat ze het probleem ten gronde aanpakken. Het gaat puur om een technisch probleem en niét om een cyberaanval, klinkt het bij Belnet. Meer details geeft de instelling voorlopig niet. Alle klanten zullen een gedetailleerd verslag krijgen over het incident.

"Wij zijn ons bewust van de grote impact van dit incident op onze klanten en hun werking", zegt Jan Torreele, directeur van Belnet. "Het Belnet-netwerk heeft sinds zijn ontstaan bewezen een uiterst stabiel en betrouwbaar netwerk te zijn. Wij betreuren deze storing ten zeerste en zullen de komende uren en dagen verdere technische analyses uitvoeren."

Meest gelezen