EU legt China en Rusland staalheffingen op

De Europese Commissie gaat invoerheffingen opleggen op ingevoerde staalproducten uit China en Rusland. Op die manier wil de EU de dumping van staal uit die landen aan banden leggen. China dreigt met tegenmaatregelen.
AP2013

In totaal heeft de EU-Commissie meer dan honderd maatregelen uitgevaardigd om de oneerlijke concurrentie van Chinees en Russische staal op de Europese markt tegen te gaan. Op sommige producten zou die heffing zelfs 36,1% bedragen. De maatregelen gelden voor vijf jaar.

Wereldwijd is er een overaanbod van staal op de markt door de algemene groeivertraging. Die is vooral voelbaar in China dat over een erg grote staalindustrie beschikt. Om de teruggevallen binnenlandse vraag op te vangen, voeren de Chinezen hun staal erg goedkoop uit naar onder meer Europa. Volgens critici gebeurt dat indirect via staatssubsidies en gaat het dus om een inbreuk op internationale handelsregels.

Grote Europese staalgroepen zoals ArcelorMittal en ThyssenKrupp voeren al langer druk uit op de EU om daar paal en perk aan te stellen, zeker nu er hier banen bedreigd worden. Enkele maanden geleden hebben werknemers en werkgevers uit de Europese staalsector samen in Brussel betoogd om de EU tot actie aan te manen.

De kwestie is des te nijpender geworden nu de Indiaas-Europese groep Tata Steel besloten heeft om het Britse filiaal -het vroegere British Steel- te koop te stellen. Daar worden meer dan 10.000 banen bedreigd en voorstanders van een brexit hebben onlangs die kwestie als argument gebruikt om te bewijzen dat de EU te laks optreedt tegenover dumping uit China en Rusland.

Ook in ons land zijn er de voorbije jaren banen verloren gegaan bij ArcelorMittal in Luik en bij NLMK en Duferco.

Meest gelezen