"Hackers voor Hillary" staan op na Trumps oproep tot Poetin

De oproep van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump aan Rusland om nog meer e-mails van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te hacken en publiek te maken, is bij Amerikaanse hackers in het verkeerde keelgat geschoten. Zo is er op de hackersconferentie Black Hat een groep van "hackers voor Hillary" opgestaan. Dat schrijft The Guardian.

Klokkenluidersite Wikileaks maakte op 22 juli duizenden documenten publiek die onder andere aantonen dat de Democratische partijtop zich tijdens de voorverkiezingen erg laatdunkend had uitgelaten over de campagne van senator Bernie Sanders tegen Clinton. Dat leidde meteen tot heel wat interne partijpolemiek bij de Democraten, een godsgeschenk voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Veel Amerikanen beschuldigden Rusland ervan achter de gehackte mails te zitten om de campagne van Trump te ondersteunen. Beiden ontkenden, maar een week later riep Trump Rusland op om nog meer mails van Clinton te hacken.

Trump lijkt nu veel Amerikaanse hackers in het harnas te hebben gejaagd. Zo werd woensdagavond op de hackersconferentie Black Hat een groep van "hackers voor Hillary" bijeengeroepen.

Het idee om cybersecurity-specialisten te verzamelen die de campagne van Clinton konden steunen, bestond al meer dan een maand, zegt Jake Braun, een van de mede-organisators. "Toen hadden al 12 mensen interesse getoond. Maar toen Trump aan Rusland een vrijkaart gaf voor het hacken van onze democratie, groeide het aantal geïnteresseerden erg snel." De groep is intussen aangegroeid tot 60 personen, samen hebben ze 30.000 dollar (bijna 27.000 euro) verzameld.

Jeff Moss, een andere mede-organisator, is vooral trots op het feit dat ze een eerder apolitieke groep konden inspireren voor politiek. "Het zal wellicht mijn reputatie (Moss is naast een bekende hacker, ook de oprichter van Black Hat, nvdr.) schaden. Maar ik weet niet hoe we politici kunnen beïnvloeden als we niet meedoen."

Dat er hacking komt kijken bij verkiezingscampagnes, is niet nieuw, benadrukt Moss. "Maar het haalde nooit de voorpagina's van de kranten. Ook nieuw is dat een klokkenluiderwebsite zoals Wikileaks zich met de verkiezingen moeit. Wij, cybersecurity-specialisten zijn erg bezorgd, want wij weten dat Rusland ook al cyberaanvallen uitvoerde op Oekraïne, Koerdistan en Georgië. Het grote publiek weet dat meestal niet, maar wij wel."