Grootste braderie van Europa in Rijsel geannuleerd wegens terreurdreiging

De grootste braderie van Europa - die in de Noord-Franse stad Rijsel - gaat dit jaar niet door. Het risico op een terroristische aanslag is te groot, kondigden de lokale autoriteiten met een zwaar gemoed aan.

Het evenement lokt jaarlijks zo'n drie miljoen mensen naar Rijsel en stond dit jaar in de agenda aangeduid op 3 en 4 september. Maar de braderie gaat dus niet door, na lang beraad. "Het is een morele verantwoordelijkheid, hartverscheurend, ik ben helemaal ondersteboven van deze beslissing", aldus burgemeester Martine Aubry op een persconferentie. "Ik denk dat we alles geprobeerd hebben, maar we slagen er niet in om bepaalde risico's te vermijden. Ik kan de inwoners en de bezoekers niet in gevaar brengen."

"De vrachtwagens die dagen voordien al aankomen, kunnen bommen en kalasjnikovs vervoeren. De hoeveelheid goederen en de mensenmassa kunnen we onmogelijk controleren. De sfeer van de braderie zouden we niet respecteren als er overal helikopters zouden cirkelen en als er scherpschutters op de daken zouden rondlopen."

Het gaat om het zoveelste geannuleerde evenement in Frankrijk onder druk van de terreurdreiging. Stilaan klinkt er steeds meer kritiek over het feit dat de Franse autoriteiten het hoofd lijken te moeten buigen voor de terreur. "Dat doen we niet", verzekert Michel Lalande, de prefect van de regio. "De passie is noodzakelijk, maar de rede is nog essentiëler. Ik verkies eerder die mensen onder ogen te komen die kwaad zijn omdat ze geld dreigen te verliezen, dan die mensen die een kind hebben verloren."

Burgemeester Aubry van Rijsel verzekert dat de editie van 2017 wel zal doorgaan. "We zullen met een denkgroep werken aan de beveiliging ervan." Handelaars zullen dit jaar overigens wel enigszins kunnen braderen, maar dan wel binnen in hun eigen zaak.

De braderie van Rijsel staat bekend om zijn mosselen met friet. Hieronder een foto van burgemeester Martine Aubry op de editie van 2012.

Meest gelezen