Politie Chicago geeft video vrij van fatale schietpartij

In de VS is er opnieuw opschudding na een geval van ongeoorloofd politiegeweld tegenover een zwarte. De politie van Chicago heeft namelijk een video vrijgegeven waarin te zien is hoe agenten de achtervolging inzetten en schieten op een vermoedelijke autodief. De feiten dateren van vorige week maar in Chicago is men ongerust dat de beelden nieuwe onlusten zullen veroorzaken.
Chicago Police Department via the Independent Police Review Authority

Op de beelden is te zien hoe politieauto's de achtervolging inzetten op de bestuurder van een gestolen auto. Wanneer de man uit de wagen springt, volgt een achtervolging te voet in een woonbuurt. Er worden schoten afgevuurd en uiteindelijk is te zien hoe de bloedende man in de boeien wordt geslagen. Het is niet duidelijk of hij op dat ogenblik nog in leven is. Een autopsie op het lichaam van de 18-jarige Paul O'Neal toonde aan dat hij overleed aan de gevolgen van een kogel in de rug.

De feiten dateren van vorige week en werden gefilmd met de bodycamera's van de agenten en de dashcambeelden in de politiewagens. Volgens de nieuwe regelgeving in Chicago moeten beelden als deze binnen de 60 dagen openbaar worden gemaakt. Die maatregel werd net ingevoerd om het vertrouwen in de politie te herstellen.

"Geweld is inherent aanwezig"

De video veroorzaakt opnieuw ophef in de Verenigde Staten. Volgens de voorzitster van een lokale zwarte jongerengroep bewijst de video dat zelfs bodycamera's op het lichaam van agenten hen niet weerhouden van het beschieten en doden van een zwarte jongere.

"Dit is een voorbeeld van het algemeen aanwezige geweld binnen de politie van Chicago. Er zijn geen echte systemen om de politie ter verantwoording te roepen", aldus Charlene Carruthers. Ze heeft dan ook geen geloof in een rechtvaardige afloop van dit verhaal voor het slachtoffer of zijn familie.

3 agenten geschorst

In de video is te zien hoe agenten zeggen dat O'Neal heeft geschoten. Achteraf is echter nergens een vuurwapen gevonden om dat te staven. De hoofdinspecteur van de politie van Chicago heeft al verklaard dat de opleiding van de agenten onder de loep zal worden genomen.

Drie van de betrokken agenten zijn na de feiten geschorst. Volgens het politiereglement mogen agenten niet op gestolen voertuigen schieten wanneer er voor de rest geen gevaar is.

Meest gelezen