VN: IS houdt tot 3.000 vluchtelingen gevangen in Irak

Terreurorganisatie IS heeft in Irak tot 3.000 vluchtelingen gevangengenomen. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zegt althans dat ze daarover berichten hebben gekregen. Andere bronnen lijken te bevestigen dat er inderdaad een grote groep vluchtelingen vastzit en dat een aantal mensen is gedood.

Volgens de bronnen van de VN probeerden de gevangenen uit dorpen in de wijde omgeving te vluchten naar de oliestad Kirkuk. IS zou 12 gevangenen hebben gedood.

Iraakse media melden op basis van anonieme bronnen dat er inderdaad 12 mensen zouden zijn omgekomen toen IS op gezinnen schoot die probeerden te vluchten. Volgens een bron van Iraqi News bestaat de groep vluchtelingen uit vrouwen, mannen, kinderen en ouderen die gisterenmiddag uit Hawija probeerden te vluchten.

Menselijk schild

Het Iraaks Observatorium voor de Mensenrechten meldt ook dat IS een groep van burgers heeft gevangengenomen. Maar de organisatie schrijft op basis van ooggetuigen dat het zou gaan om 1.900 mensen die door 100 à 120 strijders als menselijk schild worden gebruikt tegen het Iraakse leger. Volgens ooggetuigen zouden niet twaalf maar tientallen mensen zijn gedood en zes mensen zouden zijn verbrand.

Hawija is een district in het midden van de provincie Kirkuk, zo’n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Er wonen bijna uitsluitend soennieten, een minderheid in Irak. In de regio vechten verschillende rebellengroepen tegen het Iraakse leger en tegen IS, dat de andere groepen probeert te onderwerpen.

Meest gelezen