"Keihard werken of opkrassen"

Hoe perfect kan perfectie zijn? Beyoncé kreeg begin deze week niets anders dan superlatieven toegeworpen na haar optreden in Brussel. Dat ze er stond als een huis, was ook mede te danken aan haar voortreffelijke dansensemble, onder de leiding van "danskapitein" Ashley Everett, zelf ook backingdanseres tijdens deze "Formation World Tour". De 27-jarige balletdanseres van opleiding werkt intussen 10 jaar samen met Beyoncé, "de Michael Jackson van deze tijd", zoals ze haar "bazin" omschrijft.

Ashley Everett werkte samen met wereldsterren als Tina Turner, Usher en Nicki Minaj, maar vond haar meest vaste stek uiteindelijk bij Beyoncé. Zij was een van de twee backingdanseressen die de Amerikaanse zangeres vergezelde op de iconische video van "Single ladies (put a ring on it)".

Everett: "Ik heb veel opgegeven in mijn leven. De normale dingen die kinderen doen, daaraan deed ik niet mee, want ik was almaar in de dansstudio aan het oefenen. Ik heb keihard gewerkt voor waar ik nu sta. En ben altijd blijven doorgaan, ondanks blessures. Het is makkelijk om op te geven, maar daar doe ik niet aan mee." (Dream Nation, juli 2016)

"Je leeft maar één keer, dus moet je er op elk moment het beste van maken. Ik leef zodanig alsof ieder moment mijn laatste kan zijn." (Refinery 29, juli 2013)

"Ik ben een ander persoon als ik op het podium sta. Mijn andere ik, zeg maar. Een meisje dat zich blootgeeft, in tegenstelling tot de vrouw die ik elke dag ben. Ik zie het als vrije meningsuiting, maar dan met mijn lichaam als spreekbuis." (Dream Nation)

"Ik heb ook dagen dat ik me slecht voel. Maar ook dan moet ik mijn hoge hakken en luipaardpakje aantrekken en het publiek de indruk geven dat ik "the hottest thing" in de wereld ben. Dan komt het erop neer zoveel mogelijk te doen alsof. To fake it till you make it!" (Health, januari 2016)

"Er heerst enorm veel competitiviteit tussen dansers. Er staat altijd wel iemand anders klaar om je job in te pikken. Er is ook altijd wel iemand met wie men je zal vergelijken: ziet ze er beter uit? Is ze knapper? Is ze groter? Daarmee moet je in deze job leren leven. Daarom is het goed als je kan wachten op het juiste moment. Het moment waardoor jij in de schijnwerpers komt te staan. Duizend afwijzingen betekenen niet dat je nooit een ja te horen zal krijgen." (Dream Nation)

"Beyoncé werkt niet alleen hard, ze blijft ook hard werken. Ook al is ze niet blij met iets, toch blijft ze ervoor gaan. Zelf keihard werken. Ze zal nooit bij de pakken blijven zitten. Zij inspireert me om zelf keihard te blijven werken." (How to be a Redhead, september 2013)

"Je vindt geen betere dan Beyoncé. Ze is de Michael Jackson van deze tijd. Hoe lang ik ook al voor haar werk, ik blijf nog leren van haar. Ze benadert de muziekindustrie op een erg intelligente manier." (Teen Vogue, april 2016)

"Als je met Beyoncé samenwerkt en merkt hoe bescheiden ze is, wie ben ik dan om op mijn luie kont te gaan zitten en te doen alsof ik Obama of een andere wereldleider ben? Want dat laatste ben ik zeker en vast niet. We zijn allemaal mensen en moeten allemaal naar het toilet." (Vibe, juni 2015)

"Wie met Beyoncé samenwerkt, heeft maar één keuze: keihard werken. Want anders vlieg je er onherroepelijk uit."

Hier beneden kunt u Everett bezig zien in haar meest gekende video-optreden, naast Beyoncé en Ebony Williams, de andere backingdanseres: