"Koerdisch-Arabische troepen heroveren Manbij op IS"

Koerdisch-Arabische troepen hebben de stad Manbij, een bolwerk van IS, bijna helemaal heroverd. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens. De troepen waren hun offensief twee maanden geleden begonnen. In Aleppo zouden de rebellen de omsingeling van de oostelijke wijken doorbroken hebben.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De stad Manbij is belangrijk omdat ze net ten zuiden ligt van de Turkse grens en een belangrijk bevoorradingspunt is voor Raqqa, de "hoofdstad" van IS in Syrië. Gesteund door de luchtaanvallen van de VS hebben de Koerdisch-Arabische troepen de stad straat per straat heroverd, hoewel er hier en daar nog IS-militanten zijn die zich verzetten. Als de terreurgroep volledig uit de stad verdreven wordt dan is het hun belangrijkste nederlaag in een jaar tijd.

Belegering Aleppo doorbroken?

Een aantal milities van de rebellen zegt dat ze in de stad Aleppo door de linies van de regeringstroepen zijn geraakt. Die omsingelden al ruim een maand het oosten van de stad dat door de rebellen gecontroleerd wordt.

Rebellen hebben het Ramousseh complex in het zuidwesten van de stad bereikt. In dit complex zijn een aantal militaire scholen gevestigd. "Dit bewijst dat zij het beleg van Aleppo hebben doorbroken", zei een bevelhebber van het Al Nusrafront, dat vroeger met al-Qaeda gelieerd was. "Het beleg van ons volk in Aleppo is gebroken", zegt Ahmed Karali, een woordvoerder van Ahrar al-Sham, een andere belangrijke rebellengroep, op Twitter.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt de berichten niet te kunnen bevestigen. Een commandant van een meer gematigde rebellengroep zei dat de omsingeling inderdaad doorbroken is, maar hij voegde er aan toe dat "situatie moeilijk blijft". Er zou in elk geval nog hevig gevochten worden. Regeringsgezinde media ontkennen dat het beleg is doorbroken en melden dat de strijd voortduurt.

Als de omsingeling inderdaad doorbroken is, betekent dat dat de rollen omgekeerd zijn en dat de westelijke wijken van Aleppo, die onder controle van het regeringsleger staan, afgesneden zijn van de rest van het territorium van het regeringsleger.

De rebellen zouden ook toegang krijgen tot het wapentuig dat opgeslagen ligt in de basis van Ramousseh. Het regeringsleger gebruikte die als uitvalsbasis om de rebellen te bestoken.
Aleppo is de tweede grootste stad van het land.