Man die agentes met machete aanviel is doodgeschoten

Een man met een machete heeft twee politieagentes aangevallen die op wacht stonden voor het politiecommissariaat in Charleroi. Volgens de lokale politie riep de dader "Allahu Akbar". De dader werd uitgeschakeld door een andere agente en overleed aan zijn verwondingen. Het parket gaat uit van een terreuraanval.
De ontmijningsdienst DOVO en agenten voor het politiebureau.

De feiten speelden zich af voor het politiecommissariaat. De man wou het commissariaat binnenstappen, maar werd eerst gecontroleerd door twee agentes. Hij trok een machete en viel de agentes aan. Daarbij liep een van de agentes diepe snijwonden op in het gezicht. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Charleroi. Haar collega raakte lichtgewond.

Een derde agente kon de dader neerschieten. De dader raakte daarbij ernstig gewond en werd ook overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is ondertussen overleden.

De man had een rugzak bij zich, en de ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om die te onderzoeken. Klaarblijkelijk werd er niets gevonden. 

De dader had geen papieren op zak en is nog niet geïdentificeerd. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Rond de Boulevard Pierrre Mayence is een veiligheidszone ingesteld.

Het dossier is nu overgedragen aan het federaal parket dat het onderzoek leidt. Het parket gaat uit van een terreuraanval en onderzoekt nu wie de aanvaller is.

"Daad van barbarij"

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft de aanslag al scherp veroordeeld. Hij komt vervoegd terug uit vakantie.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft scherp gereageerd. "Toen ik het vernam was ik geschokt door deze daad van barbarij", zo zei hij, "en anderzijds gaan mijn gevoelens van medeleven natuurlijk uit eerst en vooral naar die twee politiemensen, maar ook naar hun familie en hun naasten."

Het dreigingsniveau voor politiebureaus blijft voorlopig op niveau twee, met verhoogde waakzaamheid. Dat is zo omdat de dreiging tot nog toe vooral uitging naar zogenoemde zachte doelwitten, zoals grote evenementen bijvoorbeeld. Als er meer duidelijkheid over de dader is, wordt de dreiging herbekeken door het OCAD, dat het dreigingsniveau in ons land bepaalt.

Volgens de liberale politievakbond VSOA bewijst de aanval dat politiemensen wel degelijk geviseerd worden door terroristen. De bond vindt dan ook dat het dreigingsniveau voor politiemensen verhoogd moet worden, van niveau twee naar niveau drie. Maar zoals gezegd blijft het niveau voorlopig op twee.

Meest gelezen