129 festivalgangers betrapt bij drugscontroles op Reggae Geel

De lokale politie van zone Geel-Laakdal-Meerhout heeft afgelopen weekend tijdens de 38e Reggae Geel voor het eerst twee grote drugscontroles georganiseerd op het festivalterrein zelf. Met succes: maar liefst 129 van de 200 gecontroleerde bezoekers waren in het bezit van illegale drugs. Ze kregen een minnelijke schikking van 75 of 150 euro voorgesteld, waar het merendeel ook op inging.
Archieffoto

De drugscontroles kwamen er op vraag van de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, om "een duidelijk signaal te geven dat drugs niet op een festival thuishoren". Verschillende politiezones werkten eraan mee en de federale politie leverde bijstand met drugshonden.

Er werd hoofdzakelijk cannabis (591 gram) en hasj (100 gram) aangetroffen, maar ook gebruikershoeveelheden cocaïne, lsd, xtc in poedervorm en xtc-pillen. "De drugsacties waren succesvol en zijn zeker voor herhaling vatbaar", zegt Dirk Van Aerschot, korpschef van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

De 38e editie van Reggae Geel lokte het voorbije weekend in totaal 52.000 bezoekers, iets minder dan vorig jaar. Op de aangetroffen gebruikershoeveelheden drugs na verliep het festival volgens de politie vlot en zonder noemenswaardige problemen. De organisatie maakte wel een vijftigtal achtergebleven voorwerpen over aan de politie. De lijst staat op de website van de lokale politie.