Antwerpse agenten zullen altijd gewapend moeten zijn

In Antwerpen neemt de lokale politie extra maatregelen na de aanval op twee politieagentes in Charleroi. Vandaag is beslist dat alle agenten die rechtstreeks in contact komen met burgers hun dienstwapen moeten dragen. Ook het burgerpersoneel zal pepperspray kunnen gebruiken.

"Wij hebben beslist dat al onze operationele medewerkers - de mensen in uniform aan onthaalkantoren zitten bijvoorbeeld - en rechtstreeks contact met onze burgers hebben verplicht hun dienstwapen moeten dragen", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

"Dat is anders dan voordien. Vroeger was men daar wat vrij in, maar nu gaan dat wel opleggen. Voor het burgerpersoneel gaan we bijkomende opleidingen voorzien om de beschermingsmiddelen van de politie ook voor burgerpersoneel te kunnen gebruiken. Dus gaan we onze mensen leren omgaan met pepperspray."

Morgen pleegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) overleg met de lokale en federale politie. Het is de bedoeling om de huidige verhoogde waakzaamheid (niveau 2+, nvdr.) tegen het licht te houden. "We zullen bekijken of het nodig is extra veiligheidsmaatregelen voor de politie te nemen", zegt Jambon.