Belastingverlaging is kern economisch beleid van Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in Detroit zijn economisch beleid voorgesteld. Volgens hem zijn het verlagen van de belastingen en het schrappen van nieuwe regelgevingen het opstapje naar "een nieuw tijdperk voor economische welvaart".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trump had niet toevallig Detroit gekozen om zijn economisch beleidsplan te ontvouwen. Die vroegere autostad in de staat Michigan staat zowat symbool voor het verval van de oude industrie in de "Rust Belt". Dat is een groep staten in het midwesten zoals Ohio, Pennsvylania, Michigan en Wisconsin waar veel banen verloren zijn gegaan door globalisering en het verminderen van de concurrentiekracht.

Het zal wellicht in die staten zijn dat de beslissing valt bij de presidentsverkiezingen van 8 november en bijna overal staat de Democrate Hillary Clinton voor in de peilingen. Het komt er voor Trump dus op aan om de arbeiders in die staten voor zich te winnen.

Vreemd genoeg doet hij dat met een belofte om de belastingschalen terug te brengen tot drie en de belastingen te verlagen, vooral dan voor bedrijven. Volgens hem is dat het recept om de economie "opnieuw op gang te trekken", samen met het tegenhouden van allerlei reguleringen door de overheden, zij het staten of federaal.

Centraal staat ook het verzet van Trump tegen vrijhandelsakkoorden. Zo slaat hij een nationalistische retoriek aan en verzet hij zich niet enkel tegen het Trans Pacific Partnerschap (TPP) dat de VS gesloten heeft met andere Amerikaanse en Aziatische landen, maar wil hij ook het NAFTA-akkoord uit 1994 met Canada en Mexico heronderhandelen. Of die landen daar zin in hebben, is echter te betwijfelen. Detail: NAFTA werd indertijd ondertekend door toenmalig president Bill Clinton.

Spreidstand tussen arbeiders en Wall Street

Met zijn oproep "let American workers do American jobs" richt Trump zich uitdrukkelijk naar de ongeruste arbeidersklasse in de Midwest waarvan hij hoopt dat zij massaal voor hem gaan stemmen.

Anderzijds past zijn economisch plan volledig in de traditioneel conservatieve economische visie van de Republikeinse partij met lage belastingen, besparingen bij de overheid, minder regulering en dergelijke meer.

Trump geeft zo gehoor aan de kritiek van tal van Republikeinse kopstukken, waaronder de conservatief Newt Gingrich, om zich eerder te richten op de economie en de figuur van Hillary Clinton en minder om zich heen te schoppen en minderheden te schofferen. Veel Republikeinen zijn bang dat hij niet enkel de presidentscampagne om zeep helpt, maar ook tot zetelverlies voor de Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zal leiden. 

Toch zijn er veel vragen bij het economisch plan dat Trump vandaag heeft voorgesteld. Hoe zal het verlagen van belastingen die vooral de rijkere klasse zoals hijzelf treft, vallen bij de arbeiders waarbij hij soelaas zoekt. Trump geeft ook op geen enkele manier aan hoe hij die plannen wil financieren en of zo het begrotingstekort waartegen de Republikeinen toch al lang fulmineren, niet de hoogte zou worden ingejaagd.

"Ten koste van de werkende klasse"

In een eerste reactie heeft de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton gezegd dat het plan van Trump ten goede zou komen van de rijke ondernemingen en de allerrijkste Amerikanen, en ten koste zou gaan van de werkende klasse. 

Clinton belooft de belastingen op te trekken voor de rijksten omdat, zo zegt ze, "het daar is dat het geld zit".

Clinton zei dat de speech van Trump, die vooraf geschreven was terwijl de vastgoedmagnaat anders zeer veel improviseert bij zijn toespraken, een poging was om de schade te beperken, en zich als betrouwbaar voor te doen. Trump heeft namelijk een rampzalige week achter de rug wat tot zenuwachtigheid heeft geleid bij de Republikeinen. 

"Laat je daardoor niet in de luren leggen", zo zei ze, "er is geen 'andere' Donald Trump."

Verwacht wordt dat Clinton donderdag een toespraak over de economie zal houden, eveneens in Detroit.

Meest gelezen